Мегалозавър: 200 години от откриването на първия динозавър

424
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Гигантски фосили на праисторически чудовища са намирани през цялата история, но във времена, когато еволюцията е непозната концепция, никой не знаел какво точно са.

През 1824 г, Уилиам Бъкланд, първият професор по геология на Оксфорд намира и описва първият официално документиран динозавър. Той използва долна челюст, прешлени и кости на крайниците, за да установи какво е съществото. Нарича го „мегалозавър“ или „голям гущер“ и описва откритията си в статия, публикувана на 20 февруари 1824 г. По формата на зъбите той заключава, че става дума за хищник, а от крайниците съди, че е с размер 12 метра и структура на слон, вероятно амфибия.

За времето си, идеята за гигантски гущероподобни създания била радикална.

„Израснали сме с анимации и филми за динозаври, но я си представете свят, в който дори думата динозавър не съществува, където концепцията за динозавър не съществена.“ Казва Стивън Брусат, палеонтолог от Единбург.

Думата „динозавър“ е измислена 20 години по-късно, от основателя на Музея по естествена история на Великобритания, Ричард Оуен, който преглежда статията на Бъкланд и още две проучвания на подобни същества от 1825 и 1833 г.

Откриването на мегалозавъра е засенчено от откриването на запазени скелети на ихтиозавър и плезиозавър – морски влечуги също изчезнали днес, но значението за науката е огромно: светът за първи път си дава сметка, че присъствието на живот на планетата не е неизменно.

Дълго време динозаврите са считани за еволюционен провал, тъй като са изчезнали от света. Всъщност, динозаврите са живели на планетата в продължение на 165 милиона години – много, много по-дълго отколкото съвременния човек. Ние сме на планетата от около 300 хиляди години.

Днес има над 1000 описани вида динозаври, а всяка година се откриват по 50 нови вида.

„Науката [палеонтология] наистина е във фазата на отриването.“ казва Брусат.“ Тя е на 200 години, но сме открили едва частичка от всички динозаври, които някога са съществували. Съвременните птици са наследници на динозаврите и познаваме около 10 хиляди вида. А динозаврите са живели 150 милиона години, така че сметнете си. Вероятно има хиляди, ако не и милиони различни видове динозаври.“

През 90-те години в Китай е открит фосил, който разкрива, че някои динозаври са имали пера и потвърждава хипотезата, че птиците произхождат от тях.

Днес, с развитието на технологиите, палеонтологията навлиза в златната си ера. Например, в някой фосили с пера са открити малки структури, наречени меланозоми, които някога са съдържали пигмент. При сравнение с меланозомите на днешните птици, изследователите откриват истинските цветове на древните пернати.

Има още много какво да се научи – не знаем защо динозаврите са станали толкова големи или какви звуци са издавали.

200-годишнината от откриването на първия динозавър е повод за равносметка, за празнуване на успехите и поставяне на нови цели пред палеонтологията. Както казва Стивън Брусат, както днес не можем да си представим свят, в който никой не е чувал за динозаври, така и палеонтолозите от бъдещето ще се чудят как така сме знаели толкова малко през 2024 г.

Източник: CNN