Индийската комическа мисия достигна Слънцето

555
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Първата мисия на Индия за изследване на Слънцето достигна до звездата. Днес Индийската космическа агенция ще „паркира“ апарата в първата от точките на Лагранж. Това е точно определено място между Земята и Слънцето, където гравитационните полета на двете тела се уравновесяват и апаратът ще може да остане там използвайки минимална енергия.

Мисията беше изстреляна през септември, дни след успешното кацане на Индийски апарат на южния полюс на Луната. Наречена е Адития, на хиндуисткият бог на Слънцето

Точката на Лагранж се намира на1.5 милиона км от Земята, което е около 1 % от общото разстояние до Слънцето.

От това място, Адития ще обикаля Слънцето по същия начин както Земята го прави. Апаратът има седем инструмента, с които ще се наблюдават и изследват слънчевата корона – най-външния слой, фотосферата – частта, която виждаме и хромосферата –слоят плазма между двете. Някои от инструментите вече работят, а първите снимки пристигнаха дни след изстрелването.

Според изследователи, мисията ще помогне да научим повече за слънчевата активност като вятър и изригвания, както и за техните ефекти върху земята и близкото космическо пространство. Радиацията и потокът частици, които непрекъснато идват към Земята от Слънцето влияят върху планетата, а и върху почти осемте хиляди сателити в орбита и новите данни ще помогнат да се прогнозира и оцени това влияние.

Мисията Адития е на стойност около 46 милиона долара, а с нея Индия се нарежда до малкото страни, които провеждат директни изследвания върху Слънцето. Засега такива се правят само от НАСА и ЕСА, но информацията, която ще събере апаратът ще послужи на цялото човечество.

 

Източник: BBC