Защо има втора Коледа

450
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Макар повечето християни да празнуват Коледа на 25 декември, една част от източно-православния свят, начело с Русия, прави това на 7 януари, 13 дни по-късно.

Други православни църкви, като Гръцката и Българската обаче празнуват Коледа на 25 декември. Откъде идват тези различия?

Всички християни по света са съгласни за едно: Рождеството се случва в деня, определен за Коледа. Несъгласията са относно дали този ден се пада на 25 декември или на 7 януари.

Когато църквата определила в кой ден е Рождество, се използвал Юлианския календар – система, в която не се отразява точно въртенето на Земята и летоброенето избързва с 11 минути на година от реалното движение на планетата, а високосна година се добавя на всеки 4, което още повече „бута“ календара напред.

Така, след едно хилядолетие се натрупва разлика между календара и небето от 13 дни. През 16 век, Папа Грегор XIII ревизирал тази система и по негова заповед се създава нова, която отразява по-точно астрономическата година –вместо с 11 минути избързване, вече има едва 26 секунди, а високосната година се пропуска веднъж на сто години, за да се компенсира разликата. За да „догонят“ реалната дата, трябвало да пропуснат 13 дни в календара, което всички останали постепенно направили.

Източно-православната църква запазва стария си календар до 1923 г. На събор тогава се решава календарът да бъде ревизиран и сменен.

Руската православна църква не прави това и затова православната Коледа при тях се пада 13 дни по-късно. Сръбската църква също не празнува коледа на 25 декември, а Украйна, която доскоро празнуваше по същия начин, от 2023 г. прие коригирания и астрономически по-точен календар и вече празнува Коледа както останалия свят.

Разликата в календара се отразява и в дните, в които почитаме различни светци и празнуваме именни дни – концепцията „стар стил“ показва именно погрешния Юлиански календар, който се движи по-бързо от Земята и разликата в датата става все по-голяма. Според него, православната Коледа ще бъде отбелязвана на 7 януари до 2100 г., след което ще трябва да се премести на 8 януари.

Източник: AP News