5 начина да станете по-отговорен човек през 2024

647
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Януари е времето в което се опитваме да спазваме всичките си новогодишни обещания, докато се сблъскваме  с неочакваните предизвикателства на живота и много от нас скоро ще се откажат от една част от обещанията си. Това не значи, че всичко е загубено и вие ще си останете същия човек, без да успеете да постигнете положителната промяна, която така искрено си обещахте в навечерието на Нова година. Ето пет идеи, които ще ви помогнат да бъдете по-отговорен човек през 2024 г.

1. Направете си ревизия на бюджета

Ако понякога не знаете къде ви изчезват парите и имате навик да харчите безразборно, сега е моменътът за ревизия. Дали не давате пари за някой абонамент, който не ползвате вече? Нужно ли е всеки ден да се возите в таксита или да поръчвате храна? Пазарувате ли неща, които не ползвате, само защото искате да ги имате?

Проседявайте покупките си известно време с приложение или обикновени бележки и не само ще спестите някой лев, а и ще опознаете по-добре навиците си за харчене, за да ги оптимизирате.

2. Ревизирайте и приятелите си

Често приемаме притаилите си даденост, но взаимоотношенията мебду хората изискват усилия. Ако сте позанемарили някое приятелство, а мислите, че още не му е дошъл краят, засвидетелствайте обичта и уважението си към човека. Настройвате си аларми, когато близките ви имат важен повод или просто за да се обадите да проверите как са. Ако имате нужда от нови хора в живота си, опитайте нова дейност или идете на ново място. Отношенията ни с хората се променят постоянно, не се страхувайте от това, а напротив – променяйте себе си и действията си, за имате пълноценни връзки.

3. Научете полезно умение

С каквото и да се занимавате и колкото и добър професионалист да сте, винаги може да се окаже, че нямате представа от елементарни дейности, като да свалите филтрите на климатика или се затруднявате с на вид елементарен ремонт. Научете се на нещо полезно: да сменяте гума, да ползвате правилно пожарогасител или да шпакловате. Подобни умения ще ви направят по-уверени в себе си, а и може да ви вдъхновят за нещо, което не сте очаквали.

4. Обърнете внимание на умственото здраве

Животът напоследък стресира всички ни, но за да сме пълноценни и да се справяме с ежедневието си, се налага да намерим начин сда не допускаме стресът да влияе върху всички аспекти от живота ни. Потърсете професионална помощ, книги или слушайте някой подкаст по темата. Знанието, че не сте единственият човек, който се бори със стреса в живота си ще помогне да се почувствате по-добре в кожата си, а и вероятно ще откриете ценни съвети, които да приложите на практика.

5. Решете какво има значение.

На пръв поглед това изглежда трудно, но отговорният възрастен има приоритети, на които обръща най-голямо внимание. Ако не сте сигурни кои са те, представете си живота си след една година. Какво сте постигнали? С какво се гордеете? Това са нещата, които имат значение за вас. Сега само трябва да си направите план как да ги постигнете.

Не винаги е лесно да спазваме обещанията си, особено към себе си, така че ако не се получи от първия път, не се отказвайте. Имаме цели 12 месеца, в които можем да опитваме пак нещата, които ще ни направят по-добри версии на себе си.