Бутилираната вода съдържа хиляди частици пластмаса

596
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Според ново проучване, бутилираната вода съдържа между 10 и 100 пъти повече частици пластмаса, отколкото се смяташе преди. Това са наночастици, които са по-малки от микропластмасите. За микропластмасата знаем, че присъства в телата ни, но наночастичките са по-малки – една хилядна от дебелината на човешки косъм и дори още по-малки. Те могат да мигрират между тъканите и да нарушат клетъчните процеси, защото съдържат потенциално токсични химични съединения.

В един литър вода, показва проучването, се съдържат над 240 000 частици от 7 вида пластмаса, а 90 % от тях са нано частици.

„Това проучване е изключително впечатляващо. Извършената работа е сериозна, бих го нарекла основополагащо.“ казва Сам Мейсън, директор на университетска група, занимаваща се с устойчиво развитие.

Новото проучване връща на дневен ред съвета, които експерти дават от години – да се пие вода от чешмата в метални или стъклени контейнери, за да се намали излагането на частици пластмаса. Това е валидно за всички останали продукти в пластмасови опаковки.

„Хората не мислят за пластмасата, като нещо, което се рони.“ казва тя. „Но процесът прилича на начина, по които телата ни постоянно отделят кожни клетки. Пластмасата постоянно отделя малки частички в средата.“

В проучване от 2018 г. са установени наночастици в 93 % от пробите на 11 компании в 9 страни и по 10 частици микропластамса и 300 частици нанопластмаса на литър.

Новото проучване на изследователи от Колумбийския университет използва нов, по-точен метод, с който е възможно да се открие реалният брой частици във водата и се оказва, че той е не 300, а межди 110 и 370 хиляди на литър.

Вредата за здравето на хората все още не изследвана напълно, но се смята, че бебета и малки деца са в най-голям риск.

Пластмасата съдържа химикали, които биха могли да нарушат работата на ендокринната система и да засегнат всички органи и дори да преминат през плацентата и да стигнат до плода.

При опити с бременни мишки, изследователите установяват следи от химикалите в мозъка, сърцето, бъбреците и белия дроб на бебетата, 24 часа след като майката е консумирала или вдишала частици пластмаса.

Освен химикалите, е възможно и самият полимер да носи вреда, тъй като е чуждо тяло, макар и с нано размери.

Седемте типа пластмаса, които най-често се считат за опасни и са обект на изследването са полиамид, полиуретан, полиетилен, полиметил метакрилат, поливинил хлорид (PVC), полистирен и полиетилен терефталат (PET).

Според изследователите, многократното отваряне и затваряне на бутилки също води до отчупване на частици, както и промяната в температурата, ако например оставите бутилка в кола на слънце.

Източник: CNN