НАСА отложи мисията до Луната

468
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

НАСА планираше да изпрати четирима астронавти до Луната по-късно през годината, като част от мисията Артемис – първата голяма мисия за изследване на спътника след Аполо, но ще отложи това пътуване за септември  2025 г. Първото кацане на луната след Аполо се планираше за 2025 г., но също беше отложено с една година. НАСА посочи като причини притеснения за безопасността на апарата, както и проблеми със скафандрите, които ще носят астронавтите на Луната, идващи от частни компании.

„Безопасността е основният ни приоритет.“ казва Бил Нелсън, администраторът на НАСА. „Закъснението ще даде повече време на екипа на Артемис да се справи с предизвикателствата.“

НАСА разчита предимно на частни компании за мисията Аретмис. Мега Ракетата Старшип на Спейс Екс ще транспортира астронавтите от лунната орбита до лунната повърхност и обратно, но засега има само две експериментални излитания на Старшип, като и двете завършиха с експлозии. Ракетата трябва да може да остане в околоземна орбита и да се презарежда по пътя си към Луната.

По време на Мисията Аполо, 12 души са стъпили на Луната, но от тогава никоя страна не е изпращала астронавти там.

Досега единственият успех на Аретмис е изпращането на празна капсула до Луната и обратно, като след връщането са установени проблеми с електрониката на животоподдържащите системи.

Завръщането на НАСА на Луната се отлага от години, а разходите непрекъснато растат.  До 2025 г., програмата струва 93 милиарда долара.

Източник: CNN