Лавата от исландския вулкан достигна града

428
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Опожарени са къщи, а почти 4000 хиляди души от град Гриндавик, намиращ се на пътя на лавата са евакуирани.

Новото изригване на вулкана, който доведе до евакуация на града през декември, сега може да доведе до “най-лошия сценарии“ казват експерти, тъй като тогава лавата течеше в обратна посока.

През декември бяха изградени прегради, някои от които успяват да спрат лавата, но една част са разрушени. Основният път до града е откъснат, а президентът на Исландия призова хората да проявят съчувствие към евакуираните си сънародници.

Според експерти, няма изгледи лавата, която тече към града да намалее и не е възможно да се прогнозира кога ще стане това или какви ще са щетите. Подобна активност обаче може да повлияе зле на хората с респираторни състояния дори след като вулканичната активност спре, тъй като в атмосферата се отделят различни газове и частици, които ще влошат подобни състояния.

Исландия се разполага над Средноатлантическия хребет, който е границата межди евразийската и северноамериканската тектонски плочи. В Исландия има 33 активни вулкана, а този е изригвал 5 пъти от 2021 година насам.

„Заедно ще се справим с този шок и каквото стане след това“ казва  премиерът на Исландия в изявление. Днес правителството ще проведе среща, за да осигури домове на евакуираните жители на Гриндавик, а страната обяви трета степен на извънредна ситуация, поради заплаха за живота на хората.

Източник: Reuters