Уникално биоразнообразие и нови видове край бреговете на Коста Рика

858
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Изследователска експедиция край бреговете на Коста Рика установява нови хидротермални извори, с уникално, неописано досега биоразнообразие.

Открити са поне 4 нови за науката видове октоподи в област от около 260 квадратни километра.

Това става по време на двете експедиции на изследователския кораб Фалкор, собственост на Института за изследване на океана Шмид през юни и декември 2023 г.

Изследователите откриват три нови хидротермални извори, като всеки от тях има уникален химичен облик, както и различна температура, което обуславя и уникалността на екосистемата и биоразнообразието там.

Открит е нов за науката вид октопод, който живее в единия от изворите, а в района са установени още цели три нови вида дълбоководни октоподи, както и множество други организми.

„С усърдна работа, екипът ни откри нови хидротермални извори в крайбрежната зона на Коста Рика и потвърди, че те са дом на уникални нови видове, сред които и дълбоководни октоподи „ казва доктор Бет Оркът, един от лидерите на експедицията.

Освен новите октоподи, са открити и още над 300 вида дълбоководни организми,  образци от които ще бъдат предоставени на Музея по зоология в Коста Рика.

Това ще бъде един от първите случаи в историята на науката, когато всички образци ще останат в страната, където са открити, вместо да бъдат пращани в изследователски институции в САЩ или Европа.

Според Института Шмид, това ще помогне на местните изследователи и студенти да изградят по-добра стратегия за опазване и управление на морските дълбоководни зони, защото ще имат непосредствен достъп до образците.

„Надявам се тези експедиции да послужат като вдъхновение за новите поколения. Имаме нужда от международна колаборация за да подобрим познанията си за дълбоководните екосистеми, а и за опазването им.“ казва доктор Кортес от университета в Коста Рика, другият лидер на експедицията.

През 2024 г, изследователският кораб Фалкор ще работи около бреговете на Перу и Чили, отново с международни група изследователи на борда.

Източник: Euronews