Клонирана резус маймуна предизвика критики

390
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Китайски изследователи клонират успешно резус маймуна – вид, използван често при медицински изследвания заради близката си до човешката физиология. Днес, две години по-късно, маймуната, наречена РеТро е жива и здрава, но експериментите, целящи създаването на повече такива маймуни, предизвикват критики сред защитници на животните и изследователи.

При оплождане на бозайници, гените на двамата родители се смесват, докато клониран индивид предоставя идентично с донора ДНК, което може да помогне в изследвания, касаещи хора. Досега не е имало успешни опити за клониране на резус маймуни.

Методът на клониране е подобен на този при най-известният клонинг на света – овцата Доли, която беше родена през 1996 г. Модифицират се донорски телесни клетки, които да заместят ембрионалните, а новият ембрион, идентичен с донора, се развива в сурогатна майка.

Изследователите са доволни от успеха си, но различни групи за защита на животните смятат, че това е ненужна жестокост.

Първите макаци са клонирани през 2018 г., но при резус маймуните, които се предпочитани за медицински изследвания, учените търпят неуспех след неуспех.

До пред две години, когато се ражда РеТро. Тогава са използвани 113 ембриона, 11 от които са имплантирани, а само два оцеляват и се развиват. От тях, единия умира при раждането.

„Няма непосредствено приложение на това изследване. Очаква се да приемем, че човешки пациенти ще имат полза от тези експеримент, но реалните резултати са на години от нас и е вероятно да са ни нужни още експерименти.“ казват от Великобританското кралско общество за предотвратяване на жестокост към животните.

„Дълбоко сме притеснени за големия брой животни, които страдат и са под стрес при тези експерименти, както и поради много ниската успеваемост на опитите. Приматите са интелигенти, съзнателни животни, не просто изследователски инструменти.“

Професор Робин Ловел-Бадж от института Франсис Крик в Лондон, който подкрепя използването на животни в медицината, когато ползата за пациента надхвърля вредата за животното, казва:

„Да използваш животни със същите гени ще намали източниците на вариации при експериментите. Но трябва да се запиташ дали наистина си струва. Броят опити е огромен. Те трябва да използват много ембриони и да ги имплантират в много сурогатни майки, за да получат едно живо животно.

Изследователи се притесняват и от заключения, направени въз основа само на едно оцеляло животно, което е немислимо в статистически план.

В отговор, Д-р Фалонг Лу, един от изследователите казва, че целта на екипа е да намали броя на използваните ембриони и да има повече живи клонинги. Според него, всички етични изисквания спрямо животните са спазени.

Източник: BBC