Идва ли краят на естествената кожа

735
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Принципите за хуманно отношение към животните и по-малко замърсяване, свързано с животновъдството напоследък създават тенденция за намаляване използването на естествена кожа и индустрията започва да търси алтернативи за производство на чанти и обувки, които да са веган – да не включват животински продукти.

Според изследователи от Великобритания, е напълно възможно употребата на естествена кожа да намалее и част от нея да бъде заменена от алтернативна, отгледана в лаборатория „естествена“ кожа, която се различава от истинската само по едно нещо – никога не е била жива.

Точно това прави компанията 3D Bio-Tissues и вече има успешно отгледана кожа с размер 10 на 10 см. Макар че това е далеч от масово производство, то е стъпка в правилната посока, смятат защитници на животните.

Всяка година, около 1 милиард животни са отглеждани и убивани заради кожата им. Макар че при много голяма част от тях се използва и месото, много брандове от модната индустрия отдавна търсят алтернативи, които да са по-устойчиви, но и по-евтини.

Подобната на кожа тъкан, направена от пластмаса, или просто „изкуствена кожа“ отдавна се отхвърля от индустрията, защото изглежда зле, а носенето ѝ е свързано със затруднения в терморегулацията, но други естествени варианти вече се ползват широко.

Брандове като H&M, Hugo Boss  и Chanel използват тъкан, подобна на кожа, създадена от ананасови листа, а Stella McCartney, бранд, който никога не използва животински продукти, се обръща към кожа, направена от гъби. Съществуват и алтернативи от корк, ябълки или кактуси.

Много брандове обаче използват тези тъкани паралелно с естествената кожа и тя все още е считана за издръжлив и висококачествен материал. Нещо, което защитниците на животните, включително и организацията ПЕТА не одобряват и считат, че е време да се промени манталитет на хората относно кожата.

Лабораторно отгледаната кожа може да се окаже съществена за този преход, защото запазва качествата на истинската животинска кожа, а според прогнозите на експерти, в следващите е няколко години може да се премине към производство.

Намаляването на употребата на естествена кожа и преминаването към алтернатива, отгледана в лаборатория е свързано и с емисиите, отделяни при производството. Около 18 процента от емисиите парникови газове се отделят при животновъдството, но дори изцяло да се спре употребата на естествена кожа, това не е единствената причина за отглеждане на животни и няма да повлияе особено на емисиите.

Отглеждането на кожа в лаборатория само по себе си също отнема ресурси и отделя емисии, но критиците на метода се притесняват повече от последващата обработка на материалите, която включва използване на токсични съединения.

Не на последно място, за голямо съжаление на много защитници на животните, въпреки увеличаващите се алтернативи, за някои големи брандове, естествената кожа си остава синоним на качество и струва скъпо, дори когато става дума за козя кожа. При по-редките алтернативи, като щраусова или алигаторска, цените достигат десетки хиляди.

Например Шанел продават най-евтината си чанта от естествена кожа за 9 хиляди евро.

Въпреки навлизането на алтернативи и откриването както на нови материали, изработени от естествени продукти, така и на лабораторно отгледана кожа, както и очакванията за по-голям пазарен дял на такива изделия в следващите години, няма изгледи за драстично намаляване на употребата на естествена кожа в обозримото бъдеще, смятат експерти.

Източник: Euronews