Франция забрани риболова в Бискайския залив заради делфините

704
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Бискайският залив обхваща атлантическото крайбрежие на Франция до границата с Испания и според анализи, ежегодно там умират над 9000 китоподобни бозайници поради приулов – оплитане в рибарски мрежи и последващо удавяне.

По тази причина, Франция забранява риболова в Бискайския залив за период от един месец.

Забраната се отнася както за местни, така и за чужди риболовни кораби, по-дълги от 8 метра и ще засегне около 450 френски съда.

Временното спиране на риболова в района е по съдебна заповед от миналата година, свързана с контрола на приулова на делфини. Активисти отдавна лобират за зашита на морските бозайници от приулов и за забрана на неетични риболовни практики поне през зимните месеци, когато делфините са по-близо до брега.

Животните са привлечени от рибата, оплитат в мрежите и ако са от по-дребни видове, се удавят почти веднага, защото не могат да излязат на повърхността да си поемат въздух. По-едрите китоподобни може и да успеят да се измъкнат като скъсат мрежата, но части от въжета или шамандури остават закачени по телата им и те ги носят със себе си в продължение на години.

Забраната предизвика остри реакции сред местни риболовни компании, които твърдят, че ще загубят милиони.

Правителството обещава да ги компенсира с до 75 % от неосъществените приходи колкото се може по-бързо, но според представители на бранша, е абсурдно да се спира риболова за цял месец и компенсациите не са достатъчни.

От браншовите организации също твърдят, че делфините не са застрашени и това е резултат от действията на „екстремистки НПО“.

Фелипе Гарсия, лидер на френска организация за опазване на моретата отвръща, като съветва риболовците да сътрудничат, защото ако не го направят, а делфините продължат да умират, ще подсилят аргумента на природозащитниците.

В района на Бискайския залив са наблюдавани повече от 10 вида китоподобни, включително афали и обикновени делфини, както и по-големите им братовчеди като косатки и китове. Някои от видовете за застрашени от изчезване, а други се срещат по-често и популациите им са стабилни. Забраната ще продължи до 20 февруари.

Източник: Euronews