За първи път в историята: бира ще е спонсор на Олимпиадата

431
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Международния Олимпийски комитет (МОК) обяви историческо партньорство с компания за бира, която ще бъде спонсор на игрите. Това е Великобританската компания AB InBev, а решението предизвика бурни реакции, не всички положителни.

„Това партньорство, от наша гледна точка е перфектно.“ каза Томас Бах, президента на МОК и заговори за „радостта от спорта и радостта от живота.“

Важен момент е, че спонсорството е свързано с безалкохолната бира Corona Cero, която ще е лицето на кампанията, като единственото изключение от това ще бъде през 2028 г. на игрите в ЛА.

Договорът за партньорство включва следващите три Олимпиади, както и Параолимпийските игри и не всички посрещнаха новината с ентусиазъм.

Различни групи посочиха несъответствието между световно спортно събитие, вероятно най-голямото в света и обвързаното му с компания за бира.

„Алкохол и Олимпиада със сигурност е странна комбинация, имайки предвид, че атлетите, които се състезават на такова ниво по-скоро не употребяват алкохол, докато се подготвят за участието си в игрите“ казват от Alcohol Change UK.

Последните летни игри в Токио бяха гледани от над три милиарда души и без съмнение, спонсорството на такова събитие е важно за брандовете.

Като цяло спортните фенове са сред обичайните пазари на компаниите, производители на бира. Според доклад от 2018 г., 30-те най-големи бранда за бира имат общо 281 спонсорски програми към спортни събития и участват с около 764 милиона долара.

Рекламата на алкохол е нещо, което много активисти с опитват да ограничат, а СЗО цели да намали вредата от алкохола върху хората, като помага за забрани, по-стриктни регулации на рекламите, спонсорството и промоциите.

Вредата от прекомерната употреба на алкохол е много добре установена –от повишени риск за развитие на рак, високо кръвно, сърдечносъдови заболявания и депресия, до насилие и фатални катастрофи.

„Знаем, че рекламата на алкохол действа и потребителите са наясно с маркетинговите стратегии на брандовете от ранна възраст.“ казва професор Гард, юрист от Ливърпул, работещ в сферата на публичното здраве. „Маркетингът влияе върху потребителското поведение и покупки и следователно върху тяхното здраве.“

МОК и AB InBev виждат партньорството като част от увеличеното търсене на неалкохолни напитки и начин да се утвърди безалкохолната бира като популярна напитка и това, всъщност е обвързване със социалната отговорност за създаване на по-здравословен начин на живот.

Не всички обаче приемат, че компания, която произвежда алкохол, може да бъде част от усилията за промоция на здравословен начин на живот.

Източник: AP News