МВФ: Европа може да съжалява, ако отстъпи пред фермерите

526
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Европейските правителства трябва да устоят на натиска за отпускане на по-големи субсидии от страна на фермерите, защото може да съжаляват за това. За това говори Кристалина Георгиева, директор на Международния валутен фонд.

В продължение на седмици, фермери от Германия, Франция, Италия, Белгия и Гърция протестират пред ЕК, надявайки се да си осигурят по-големи субсидии и да отменят някои от новите регулации, които им намаляват помощите.

„Виждате протестиращите фермери. На човешко ниво, разбирам че са изправени пред повече трудното и не е лесно да си свършат работата. Но ако това продължи и успее да избута правителствата в ъгъла и се окаже, че те не могат да направят нужното, за да се подсилят икономиките, може да дойдат дни, в които ще съжаляват.“ Каза Георгиева на пресконференция във Вашингтон.

Хиляди фермери из цяла Европа протестират, а ЕК начело с Урсула фон дер Лайен се опитват да намерят най-доброто решение на проблемите и обсъждат „бъдещето на европейските земеделие.“ В поредица от срещи с представители на земеделците, бизнеса и НПО сектора.

Кристалина Георгиева каза още , че правителствата разбират много добре нуждата от консолидация на финансовите ресурси, както и трудността да се прекрати помощ.

„Лесно е да дадеш, трудно е да си го вземеш обратно.“ каза тя и призова правителствата да възстановят финансови буфери, изчерпани по време на Ковид-19 пандемията, както и да запушат дупки в бюджетите, свързани с данъчни облечения и публично финансиране.

Източник: France24