Халюциногенни гъби в помощ на хора с нелечими заболявания

534
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Започва ново проучване, целящо да научи повече за това как халюциногенните гъби или по-точно техните активни съставки биха помогнали за облекчаването на симптомите на депресия и тревожност при хора с нелечими заболявания.

Това е пилотно изследване за Европа и ще проучва дали псилоцибин, съединението  в „магическите гъби“ може да се използва безопасно за облекчаване на психическия стрес.

Изследването обхваща 19 организации в 9 страни и ще се координира от нидерландския Университетски медицински център в Грьониген. Засега са вложени 6.5 милиона евро, а проектът се казва „СайПал“. Клиники в Нидерландия, Чехия, Дания и Португалия ще използват веществото за терапия на над 100 пациенти. Всяка клиника ще се фокусира върху случаи на едно от четири заболявания: хронична обструктивна белодробна болест, множествена склероза, амиотрофична латерална склероза и атипична болест на Паркинсон.

Това са нелечими заболявания, а според изследвания, между 34 % и 80 % от засегнатите от тези заболявания проявяват симптоми на депресия и тревожност.

Албино Майа, психиатър, който ръководи португалската част от проучването разказва, че хора с депресия и тревожност приемат псилоцибин в неформална обстановка, след което докладват че се чувстват по-добре и това довежда до няколко проучвания, касаещи болни от рак. След като те показват добри резултати, изследователите поглеждат и към различни от раковите заболявания, които също са нелечими.

При приемане на психеделични или халюциногенни вещества, често се наблюдава “загуба на представата за граница между теб и околната среда“ казва Майа. Така човек може да се възприеме като продължение на някой обект или на друг човек. Може също да види нещата по друг начин или дори да види несъществуващи неща.

Всичко това помага човекът да получи различен поглед към света и себе си, смята Майа.

Проучването ще се осъществи на две фази, като в момента тече първата, която ще подсигури ресурси и лицензи, така че всички процедури да са изцяло законни и одобрени от регулаторите. През втората част, която ще започне в началото на 2025 г. и ще продължи 2 години, пациентите ще получат псилоцибин – първо в малка доза, а после в такава, считана за терапевтична. Ще има и контролна група, която ще получава плацебо, а всички участници ще участват и в психо терапия по време на проучването. Резултатите ще са ясни през 2027 г.

Източник: Euronews