Случай на бубонна чума в САЩ

517
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Властите в американския щат Орегон докладваха случай на бубонна чума, след контакт с болна домашна котка. Заразеният и неговите контакти са получили терапия и няма опасност от разпространение на заболяването. Котката също е лекувана, но за съжаление не оцелява.

Чумата не е често срещано заболяване, но също не е и нещо нечувано в западните щати, където има средно около 7 случая на година, в отдалечени региони.

Чумата е заразно заболяване, което засяга бозайници. То се причинява от бактерията Yersinia pestis и се пренася от гризачи и бълхи. Хора и животни, за които се предполага, че са заразени с чума, се лекуват с антибиотици.

Чумата може да се прояви по няколко начина, в зависимост от засегнатите части. Когато бактерията засегне лимфните възли, както е случая, те се подуват и стават болезнени, а болният има треска, главоболие, слабост и болки. От подутите лимфни възли болестта придобива името си  – бубонна, тоест, образуваща подутини.

Ако навлезе в кръвта, бактерията причинява болки в стомаха, висока температура и кървене, както и почерняване на пръстите и носа.

Ако засегне белите дробове, болният развива остра пневмония, а в този случаи заболяването може се предаде на друг човек по въздушно-капков път.

В световен мащаб, повечето случаи на чума са в отдалечени райони в Мадагаскар и Конго, макар да се срещат и другаде.

Това е познатата ни чума от средновековието, наречена „Черната смърт“. Тя е причинила епидемията през 14 век, която унищожава половината население на Европа, Близкия изток и Северна Африка. В следващите 400 години епидемиите продължават, като заболяването достига до Китай, където успява да убие около 12 милиона души в началото на 19 век. Чумни епидемии има още от времето на Римската империя, може би и преди това, а заболяването постепенно обхваща целия свят.

В края на 19 век се разработва първото лечение, което по-късно е заменено с по-ефективни антибиотици.

Въпреки че това е опасно и потенциално животозастрашаващо заболяване, в днешния свят, всички форми на чума са лечими с обикновени антибиотици, но е важно лечението да започне колкото с може по-скоро.

Източник: AP News