Езеро в Канада крие част от тайната за възникването на живота

508
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Според общоприетата концепция за вероятно възникване на живота на Земята, това става в океана. Някои изследователи обаче смятат, че то по-скоро става в отделни плитки езера, където условията се различават и всяко образува собствен уникален „коктейл“ от елементи. Преди около 4 милиарда години, някъде този коктейл се превръща в жива клетка.

Днес, едно езеро в Канада привлича вниманието на изследователите, защото условията в него се доближават до предполагаемите условия на праисторическата супа, от която в лаборатория могат да се създадат органични молекули.

Проучването е публикувано в сп. „Нейчър“, а новите открития ще допринесат за разбирането ни как е възникнал живота.

„Потърсихме специфичните условия, при каквито в лаборатория хората синтезират градивните блокове на живота в природата.“ казва Дейвид Катлих, професор по геология и един от авторите на изследването. „Смятаме, че това е доста обещаващ кандидат за началото на живота.“

Както и други фундаментални открития, проучването започва след като при обзор на литература, авторите откриват непубликувана никъде магистърска теза, в която са описани извънредно високи стойности на фосфати в това езеро.

Самото езеро се нарича езеро „Последен шанс“, разположено е върху вулканично плато в канадската провинция Британска Колумбия на височина около 1000 метра и е дълбоко едва 30 сантиметра. То съдържа най-високата концентрация на фосфати, измерена някога в естествен воден басейн на Земята.

Фосфатите са критичен компонент за молекулите на живота – РНК и ДНК, както и за съединението, което животът на Земята използва, за да съхранява енергия – АТФ  или аденозинтрифосфат. В сравнение с океаните, в езерото „Последен шанс“ има 1000 пъти по-висока концентрация на фосфати.

Установено е,  че минералният състав в езерото както и сухият климат създават идеални условия за образуване на уникални концентрации фосфати там, а това са условия, при които най-вероятно е възможно възникването на живота.

Езеро „Последен Шанс“ обаче не е съществувало преди 4 милиарда години, така че не може да се счита, че географски животът е възникнал там, но то показва за първи път, че условията за възникване на живот, които са изследвани само в лаборатория, съществуват и могат да съществуват в естествена среда.

Вникването на живота в плитки топли басейни е само една от хипотезите. Според друга, първите живи организми може да са възникнали близо до хидротермалните извори на дъното на океана, а според трета хипотеза, подобно на водата, и животът е донесен от космоса.

Но живите клетки са възникнали все някъде, така че това изследване допринеса за разбирането ни за начините, по които може да се образува живот и може да ни помогне в търсенето на живот и на други планети.

Източник: CNN