Ирански хакери се превръщат в нарастваща заплаха

398
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Майкрософт разкрива операция на ирански хакери, в която те за първи използват ИИ инструменти, за да прекъснат онлайн стрийм на B Във Великобритания, Канада, ОАЕ и други страни. От компанията предупреждават, че от началото на войната в Газа има засилване на дейността на хакерски групи, подкрепяни от режима в Иран и тяхната дейност представлява все по-голяма заплаха.

В доклада на Центъра на Майкрософт за анализ на заплахи (МТАС) се разказва за атака, осъществена през декември, при която програмата се прекъсва с видео, показващо генериран от ИИ водещ, който започва да разказва за действията на израелските войски в Газа и показва непроверени снимки на цивилни, предполагаемо убити от Израелските сили.

Според MTAC, атаката е осъществена от групата Cotton Sandstorm, която е идентифицирана от предишни дейности като „действаща от името на иранската държава и санкционирана от САЩ за усилията ѝ да подкопае интегритета на президентските избори в САЩ през 2020 г.“

От Майкрософт казват още, че групата, нарекла себе си „За човечеството“ по време на хакерската операция, публикува видеа в „Телеграм“, където разказва как са хакнали стрийминг услугата и са прекъснали „няколко новинарски канала“ с фалшиво излъчване, създадено с помощта на ИИ.

Това е първа операция на ирански група, в която ИИ се ползва като ключов компонент, а Майкрософт докладва за увеличаване на сътрудничеството между групи, свързани с Иран от началото на войната в Газа.

Според експерти от областта на киберсигурността и ИИ, това, че са успели да излъчат фалшифицирания репортаж само по себе си е голямо постижение.

Подобни атаки, в които се използват въздействащи снимки или видеа попадат в специална категория наречена „агитационна пропаганда“. Тяхната цел не е да засегнат компаниите, които са обект на атаката, а да доставят съобщението на гледащите.

Без значение от истинността на такива съобщения, те предизвикват емоционална реакция и това именно е крайната цел на хакерите.

Иранското влияние в киберпространството се увеличава все повече и според Майкрософт от една операция на месец-два през 2021 г., през октомври 2023 г., когато „Хамас“ нападна Израел и уби над 1000 цивилни, атаките на иранските хакери се увеличават до няколко десетки на месец. Атаките са насочени срещу Израел, но достигат и други страни и показват намерението на Иран да докаже, че може да атакува когото и където пожелае.

Източник: France24