С каяк в Долината на смъртта

570
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Най-сухото място на планетата, Долината на смъртта, част от едноименния парк в Калифорния, се превърна в езеро и привлече любители на водни спортове, след като серия от бури донесе рекордно количество дъждове, които напълниха пресъхналото езеро Манли.

Обичайно, то е сухо равно място, покрито със солни кристали. Сега обаче е езеро.

В последните, 6 месеца Долината на Смъртта получи двойно на обичайното количество валежи. Речното корито Бедуотър, където се намира пресъхналото езеро Манли,  е най-ниската точка  на Северна Америка, намираща се на 85 метра под морското ниво и е популярна туристическа дестинация заради солните равнини и живописните планини. Именно надморската височина обуславя оттичането на вода там. Въпреки че това не е уникално явление в историята, е необичайно водата да остане там и да превърне мястото в истинско езеро.

Езерото вероятно ще се задържи до април, дори май, така че сега е момента за обиколка с каяк, смята Никол Андлър, рейнджър в парка.

Не липсват туристи –стотици посетители идват да се насладят на преживянето.

„Това е възможност веднъж в живота, да плаваш с каяк по езерото Манли.“ казва Хедър Ганг, един от туристите.

Любители на природата следят нивото на езерото от месеци. През есента то още не е подходящо за каяци, макар вече да е езеро, а сега е достатъчно пълно.

Езерото е дълго около 9 километра и широко 5. По време на образуването си, преди хиляди години, през Ледената епоха, това езеро покрива значителна част от парка.

Езеро в най-сухата област на света обаче не е нещо крайно необичайно, а естествен феномен и това се е случвало и в други влажни зими, когато влиянието на феномена Ел Ниньо е голямо, а вече и Климатичните промени допринасят за увеличените валежи.

Според изследователи, сега трябва да се изследват възможностите водите на езерото да бъдат използвани в полза на хората в сухите райони, а събирането на вода е полезно за местната флора и фауна. Например, има видове, които поради сушата остават неактивни в продължение на десетилетия, но се събуждат за живот само когато има повече вода.

Източник: AP News