Откриха нови луни около Нептун и Уран

359
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Астрономи откриха три нови луни в Слънчевата система, които досега не са били известни. Две от тях обикалят Нептун, а една – планетата Уран.

Новите луни са открити с телескопи в Хавай и Чили. Така, Нептун вече има 16 спътника, а Уран – 28.

Една от новите луни на Нептун е рекордьор по дължина на орбитата. Отнема цели 27 години на 14 километровата луна, да направи една обиколка около най-далечната планета на Слънчевата система. Другата е с диаметър 23 километра и орбита от 9 години.

Двете луни засега са „заведени“ само под номера, но скоро ще получат постоянните си имена, вдъхновени от гръцките богове, свързани с морето.

Новата луна на Уран пък е с диаметър едва 8 километра и е кандидат за „най-малка луна “. За сравнение, една от най-малките луни в Слънчевата система, марсианският спътник Деймос е с диаметър13 километра. Новата луна на Уран извършва една обиколка за 680 дни и ще бъде наречена на герой на Шекспир.

Новите луни са „най-бледите луни, откривани някога около тези планети с наземни телескопи“ се казва в изявление. Това изисква специална обработка на изображенията. Първата луна, тази на Уран, е открита още през Ноември, а след изчисления и анализ е установена орбитата ѝ, след което откритието е потвърдено.

Изследователи смятат, че двете планети имат и други малки луни, които още не са открити, защото са твърде бледи.

Източник: AP News, Space.com