Японският космически апарат СЛИМ преживя лунната нощ

377
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Японският космически апарат, който кацна на Луната миналия месец, неочаквано преживя дългата лунна нощ и осъществи комуникация с контролния център на JAXA, японската космическа агенция.

СЛИМ се приземи на лунната повърхност с помощта на нова разработка на технология за прецизно кацане, като се отклони само с 55 метра от предвидената локация, близо до лунния екватор. Това доведе до завъртане на соларните колектори така, че апаратът не можеше да се зарежда и „замлъкна“ за дни. Проблемът скоро беше оправен и апаратът се върна към  работата си. При настъпване на лунната нощ, се очакваше СЛИМ да спре да работи завинаги, защото не е предвиден да преживее екстремните условия на нощта. Тя трае 14 земни дни, а температурите падат до минус 130 градуса по целзий, което уврежда електрониката. За да се избегнат това, други апарати използват радиоизотопни методи за нагряване, но при СЛИМ няма такъв.

Екипът е получава телеметрична информация от СЛИМ почти веднага след като Слънцето зарежда батерията на апарата, но скоро след това комуникацията е прекратена.

Сега екипът се подготвя да осъществи наблюдения с мултиканалната спектроскопска камера на борда. Тази камера може да разчита композицията на веществата по лунната повърхност, което ще помогне за опознаване на историята на Луната.

Мисията на СЛИМ беше да тества прецизно кацане и да осъществи изследване на материалите по повърхността, а успехът ѝ нарежда Япония сред петте страни, кацнали някога на Луната.

Източник: AP News, Spacenews