Нова Зеландия отменя първата в историята забрана на цигарите

406
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Нова Зеландия окончателно ще отмени първия в света закон, забраняващ продажбата на цигари и тютюневи продукти на бъдещите поколения. Това става въпреки предупрежденията на защитници на закона и активисти, че отмяната може да доведе до повишен риск от смъртни случаи.

Новият закон трябваше да влезе в сила през юли и в него се включваше забрана за продажба на цигари на хора, родени след 1 януари 2009 г., намаляване на съдържанието на никотин в тютюневите изделия и съкращаване броя на търговците на цигари с 90 %.

Новото коалиционно правителство, избрано през октомври, потвърди решението си да отмени този закон веднага, без да търси коментари от заинтересованите страни.

Според представители на Здравното министерство, коалиционното правителство има намерение да предприеме мерки за намаляване на пушенето чрез регулаторни подходи, които да доведат до повече решения за отказване от навика и да намалят вредата.

„Скоро ще представим на кабинета пакет от мерки, с които да увеличим броя на инструментите, с които разполагаме, които помагат на хората да откажат пушенето.“ казват от Здравното министерство. Регулациите свързани с вейп продукти, също ще бъдат разглеждани.

Решението за отмяна понася остра критика заради пропуснатата полза за здравето, а има притеснения, че както самият закон, така и отмяната му, ще засегне най-сериозно маорите – групата с най-голям брой пушачи в новозеландското общество.

Отмяната също игнорира огромен брой доказателства, както и мерките приети и одобрени от лидерите на маорите и ще запази здравното неравенство в обществото, смятат изследователи от Университета Отаго.

„Мащабни клинични проучвания и модели показват, че този закон щеше сериозно да увеличи отказването от пушене и да направи много по-трудно започването от страна на младите.“ казва Джанет Хоук, която се занимава с изследване на начините за намаляване на пушенето.

Между 6 и 8 % от възрастните в Нова Зеландия са пушачи, като сред маорите те са около 15 %. Пушенето е сред главните причини за преждевременна смърт в света –  8 милиона души годишно умират от преждевременна смърт поради пушене.

България е сред страните с най-висок процент пушачи в света – 38 %, а рекордьор е Науру, където 52 % от населението са пушачи.

Източник: АP News, Our World In Data