Миниатюрни дронове проучват повредените ядрени реактори във Фукушима

369
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

За първи път от аварията през 2011 г, миниатюрен дрон ще проучва повредените ректори в ядрената централа Фукушима. Целта е да се научи повече за стопените елементи и останки в зоните, където другите роботи, изпращани там, не успяват да достигнат.

През март 2011 г., земетресение с магнитуд от 9 разрушава електрическата мрежа и охлаждането на централата и причинява авария и в трите реактора. Правителството и компанията, оператор на централата, TEPCO, целят да премахнат огромното количество радиоактивно гориво, което все още се намира в реакторите. Това е изключително трудно и опасно и се отлага в продължение на години, най-вече поради липса на надеждни данни и технически предизвикателства.

За да се набавят данни, множество миниатюрни дронове ще бъдат изпратени един по един в най-лошо засегнатия реактор, за да научат повече за състоянието му.

Досега TEPCO изпраща няколко роботизирани машини, включително и подводна във всеки от реакторите, но поради високата радиация и голямото количество отломки, не успяват да ги управляват така, че да съберат достатъчно данни, макар все пак да са полезни за разследването.

През 2015 г. първият изпратен робот засяда и е изоставен там. Мисията с мини-дроновете е подготвяна в продължение на месеци с тренировки, включващи макет на централата.

Всеки дрон е с тегло 185 грама, с почти квадратна форма и се побира в ръката. Те са маневрени и са снабдени с камера с висока резолюция, която ще праща видео и снимки до контролния център.

Поради малката им батерия, всеки дрон ще може да работи едва пет минути.

TEPCO смята да ползва данните за да разработи технологии за по-добро изследване, както и за да премахне отломките от реакторите в следващите години.

От компанията също се надяват снимките на структурата на реакторите да хвърлят повече светлина върху самия инцидент.

В реакторите има около 880 тона силно радиоактивно гориво, а някои експерти смятат, че плановете на TEPCO за премахването му и обезопасяване на зоната в следващите 30-40 годни са твърде оптимистични. Преди да се премине към това, трябва да се премахнат отломките, а всеки от трите реактора представлява уникално предизвикателство, заради различните повреди.

Източник: AP News