Мъск съди организация заради доклад, показващ увеличение на речта на омразата в Екс

366
Добави коментар

Платформата Екс поиска глоба за организация, която изследва разпространението на реч на омразата в дигиталния свят, заради публикуването на доклад, според който в платформата на Мъск се наблюдава увеличение на речта на омразата.

Организацията Center for Countering Digital Hate е нарушила условията за поселване на платформата, смятат юристи, като е събирала публични туитове за доклада си. Това води до загуби за милиони от страна на Екс, поради загуба на рекламодатели.

Съдията в окръжния съд, Чалрс Брейър, който изслушва страните изрази скептицизъм относно иска, очаквайки от ‚юристите на Екс да обяснят как точно са нарушени правилата на платформата, като са анализирани постове, които вече са били публично достъпни.

„Не мога да се сетя за нищо, отричащо по-явно Първата Поправка, от процеса на заглушаване на хората, опитващи се публично да анализират вече достъпна публична информация.“ каза Брейър по време на изслушването.  Първата поправка на американската конституция касае свободата на словото  и медиите.

Решението по този случаи е с голям означение за други организации, които изследват социалните медии и начинът по който те оформят публичния дебат.

Според Екс, проблемът идва от това, че данните, които са анализирани, са събрани със софтуер на трета страна. Това е вид софтуер, който „обикаля“ платформата и събира опредени текстове, според настройката си. Компанията търси милиони долари обезщетение, за загубата на рекламодатели вследствие на този доклад.

„Когато публикуваха този доклад, рекламодателите го видяха и спряха да плащат.“ казва един от юристите.

Според юристи на Center for Countering Digital Hate те ползват автоматизирани инструменти за анализ на публично достъпна информация, каквито се ползват постоянно от други организации и за анализ на различни социални медии, включително Екс и това е просто зле обмислен опит да се заглушат критиците.

Организацията досега е публикувала няколко доклада, според които, откакто Мъск придоби платформата и премахна модерацията на невярно и обидно съдържание, се увеличават речта на омразата, анти-ЛГБТ говоренето и дезинформацията относно климата.

Други организации изнасят подобни доклади, а в  края на миналата година след доклад на Media Matters , няколко големи рекламодатели, включително IBM, напуснаха платформата.

Екс съди и Media Matters. Мъск, който се определя като защитник на свободното слово, допусна обратно всички акаунти, разпространяващи расизъм, омраза и дезинформация, които бяха блокирани от платформата Туитър преди той да я придобие, а преди месец се оплака, че рекламодателите , които напускат Екс поради увеличение на антисемитизма и речта на омарзата, всъщност го изнудват и ги нагруби.

Източник: AP News