Дарение от 1 милиард отмени таксите в медицински колеж в Ню Йорк

343
Добави коментар

Медицинският колеж Алберт Айнщайн в нюйоркският квартал Бруклин вече предлага напълно безплатно образование на студентите си. Това е резултат от неочаквано дарение от 1 милиард долара в полза на училището, от страна на бивш професор.

Рут Готесман, дългогодишен професор и член на борда на колежа обяви дарението и целта му пред студентите и предизвика бурни овации и дори сълзи. 93-годишната Рут получава огромна сума като завещание от покойния си съпруг и признава, че е била изненадана от парите. Съпругът ѝ оставя коментар: „ Ползвай тези пари както намериш за добре.“ и тя прави точно това.

Парите ще бъдат инвестирани и така ще осигурят таксите за студентите завинаги. Целта е да бъдат привлечени студенти, които по финансови парични не биха учили медицина. Сега студентите, желаещи да посветят живота си на такава кариера ще могат да се фокусират върху ученето и мечтите си, а не върху необходимостта да изкарат пари, за да си платят студентските заеми. Таксата в този колеж е 60 хиляди долара на година, а средно студентите по медицина в САЩ дължат около 200 хиляди долара след като се дипломират. За колежа Алберт Айнщайн това вече е минало. От месец август, таксите отпадат, а студентите, които сега завършват, ще получат обратно таксата, която са платили за последния семестър.

„Всяка година, над 100 студенти влизат в колежа Алберт Айнщайн, търсейки развитие в областта на медицината и науката.“ казва Готесман.  „Те излизат като добре обучени изследователи, състрадателни и образовани общопрактикуващи лекари и с експертизата да търсят и намират нови начини да предотвратяват заболявания и да предоставят най-добрите здравни грижи.“

Съпругът на Рут, Дейвид Готесман, създава инвестиционната къща First Manhattan и е член на борда на директорите на Berkshire Hathaway – мултинационален холдинг, собственост на Уорън Бъфет. Той умира през 2022 г., оставяйки над 3 милиарда на Рут.

„Чувствам се благословена да имам възможността да направя този подарък за такава значима кауза.“ казва още тя.

Това е най-голямото дарение за медицински колеж в историята на страната.

Готесман се занимава с изследвания в областта на затруднения, свързани с ученето, а семейството има фондация, която подпомага благотворителни дейности в Израел и сред еврейските общности в САЩ, като даренията към университет и други научни институции са основна част от работата.

Колежът Айнщайн е вторият медицински колеж в Ню Йорк, който не изисква такси, а Рут поставя само едно условие – да не променят името на училището, както е обичайна практика при подобни мащабни дарения.

Източник: AP News, USA Today