Германец се ваксинира 217 пъти срещу Ковид-19

275
Добави коментар

Новината за 62-годишния германец, който въпреки съветите на лекарите, си поставя 217 дози от ваксината против Ковид-19 се върти отдавна из медиите, но случаят вече е официално документиран в престижното списание The Lancet.

Дозите са били поставяни извън кабинетите са масова ваксинация в продължение на 29 месеца, а мъжът не показва никакви странични ефекти или други проблеми.

След като научават за случая от медиите, изследователи канят господина на изследвания и той се съгласява.

Изследователите анализират кръвни проби, проби от урина и стари кръвни проби, замразени преди години.

По време на проучването, той настоява за поредната доза ваксина, така че изследователите имат възможност да изследват кръвта му непосредствено след ваксинация.

„Успяхме да използваме кръвните проби, за да определим как точно реагира имунната му система на ваксинацията.“ казва д-р Килиан Шобер, един от изследователите на този интересен случай.

Доказателствата за поставени 130 дози са събрани от прокурор, с цел повдигане на обвинение за измама, но такова не е последвало.

Ваксината срещу ковид съдържа части от иРНК на вируса, която се използва от имунната система за „тренировка“, за да може да реагира по-бързо при среща с истинския вирус и не може да бъде причина за заразяване с Ковид-19.

Според д-р Шобер, хиперстимулацията на имунната система чрез подобна повторяема ваксинация може да предизвика по-бавни реакции у някои от механизмите, по които реагира имунната система, но доказателства за нещо такова не са открити при изследването. Също няма данни, че господинът някога е бил заразен с Ковид-19.

Изследователите обаче не смятат, че хиперваксинацията е добра стратегия за подобряване на имунитета, въпреки че изследванията от този случай не са достатъчни за съществени заключения или препоръки.

Според проучванията, три дози от ваксината, с буустър веднъж годишно за уязвимите групи са напълно достатъчни.

„Няма данни, че са нужни повече ваксини.“ се казва в доклада. Изглежда няма и данни за увреждане на здравето след 217 дози.

Остава да си зададем въпроса дали господинът изпитва страничните ефекти от самата ваксинация, като болки в мястото на убождане или температура, които, макар и безопасни, със сигурност биха били досадни при 217 дози.