Мъск съди OpenAI, Алтман отвръща на удара

293
Добави коментар

Илън Мъск съди компанията OpenAI, създател на първия световно известен генеративен чатбот, ЧатГПТ. Причина за делото според Мъск е, че OpenAI са изоставили мисията си да развиват технологията като организация с идеална цел или НПО, тоест без печалба, и сега, освен че работят с печалба, крият част от кода на ИИ. Според Мъск, партньорството с „Майкрософт“ на стойност 13 милиарда нарушава споразумението за създаване на компанията.

Мъск е съдружник на Сам Алтман през 2015 г. когато се създава компанията.

OpenAI е създадена с „идеалната“ цел да попречи на генеративния ИИ да се превърне в заплаха за човечеството, но след известно време Алтман създава дъщерно дружество, което е с бизнес-насоченост и благодарение на него, компанията днес се оценява на 90 милиарда долара.

Мъск от годи предупреждава за опасностите на ИИ и в жалбата пред съда, нарича лидерите на OpenAI „алчни“, за това, че не са запазили идеалната цел. По-голяма част от жалбата се върти около партньорството с „Майкрософт“, което според Мъск е причина за отклонението от целите. Макар то да не е посочено директно като причина, името се споменава 68 пъти в жалбата.

OpenAI отговори на обвиненията, като показа мейлите, които Мъск праща до компанията.

В тях Мъск обяснява, че компанията няма никакъв шанс да се развива, събирайки дарения и има нужда от източник на печалба.

През ноември 2015 г. Мъск пише, че компанията трябва да събере поне 100 милиона, а той лично предлага 1 милиард и обещава сам да дари остатъка, след като бъдат събрани колкото е възможно повече средства.

Според OpenAI, Мъск дарява само 45 милиона, а 90 милиона са събрани от други дарения.

През февруари 2018 г. Мъск праща мейл, в който казва, че единственият път на OpenAI е да се продаде на Тесла, неговата компанията за ел. автомобили. OpenAI отказва и Мъск напуска по-късно същата година.

През декември 2018 г. Мъск пише до Алтман и други лидери на компанията, казвайки, че OpenAI „няма да бъде релевантна без драматична промяна в модела и ресурсите. Има нужда от милиарди годишно, веднага или забравете.“

Изпълнителите директори на компанията са на същото мнение и създават легитимно бизнес-дружеството в рамките на НПО-то. Тази стратегия е приписвана главно на Алтман, но тя помага и сега компанията се оценява на 90 милиарда.

Мъск иска Алтман и другият създател, Грег Брокман, да върнат печалбите, които са осъществили от бизнеса.

Източник: CNN