ЕК наложи 1.8 милиарда евро глоба на Apple

312
Добави коментар

Европейската комисия приключи разследване срещу компанията Apple, следвайки оплакване от компанията за стрийминг на музика Spotify.

За злоупотреба с доминиращата си позиция на пазара на музикални приложения, изразяваща се в поставяне на ограничения при създаването на такива приложения, за да не могат потребителите да достъпят по-евтина услуга, ЕК налага глоба от 1.8 милиарда евро.

„От десетилетие, Apple злоупотребява с доминиращата си позиция на пазара за разпространение на музикални приложения чрез App Store. Те правят това като ограничават разработчиците да не могат да информират потребителите [на приложението] за алтернативи, които са по-евтини, но са достъпни извън екосистемата на Apple. Това е незаконно според антитръстовите правила на ЕС, така че днес налагаме глоба.“ каза вице президентът на комисията Маргарет Вестагер.

„Някои потребители може да са платили повече, защото не са знаели [за алтернативите]. Други може да не са успели да намерят алтернативите. Считаме това за нечестна търговия.“ добави тя. Apple ще трябва да премахне тези условия и да се въздържа от подобни действия в бъдеще.

От Apple смятат да обжалват.

ЕС започна разследване по обвинения, че Apple целенасочено спира други музикални приложния на устройствата си, след жалба на шведската компания Spotify.

Според тях, Apple ограничава конкуренцията като намалява броя алтернативни приложения, таксува 30 % от стойността на покупките в App Store и пречи на информацията за това как да се избегнат тези допълнителни такси, да достигне до потребителите.

Според Apple, Spotify се възползват от възможността да се популяризират чрез App Store, но не плащат нищо на компанията, а продават услугата си само на уебсайта си.

Това е най-голямата глоба за Apple засега. През  2020 г., компанията получи глоба от Франция на стойност 1.1 милиарда по обвинение за ограничаване на конкуренцията, но след обжалване тя беше намалена до 372 милиона.

Според новата регулация на ЕС за дигиталните пазари, която влиза в сила на 7 март, големите компании като Apple, Amazon и Google трябва да съобразяват дейността си така, че да споделят информация за услугите си с конкуренцията. Очаква се тази регулация да помогне за ускоряване на подобни разследвания.

Източник: AP News