САЩ обмисля да забрани ТикТок

301
Добави коментар

Американски законодатели обмислят да забранят социалната медия ТикТок, собственост на китайска компания,  ако тя не си промени собственика.

В основата на закона, който се подготвя за гласуване, е необходимост от продажба на компанията от страна на собственика ByteDance, за да продължи да работи в САЩ.

В рамките на следващите 6 месеца, компанията трябва да намери нов, некитайски собственик, което може да се окаже предизвикателство, защото подобна покупка струва много пари.

Големи технологични компании биха могли да си позволят такъв разход, но вероятно ще трябва да се справят с антитръст законодателството, както на САЩ, така и на Китай. Ако обаче законът бъде гласуван и ако съдът не го отмени на основната на Първата поправка, която е свързана със свободата на медиите, ТикТок може да поевтинее.

„Един от основните ефекти на закона е да намали цента на ТикТок. Смята Мат Перолт, директор в центъра по технологична политика на Университета на Северна Каролина, който получава финансиране от ТикТок и други технологични компании. Под натиска да се продадат, или да напуснат американския пазар, смята Перолт, цената на ТикТок със сигурност ще падне.

Законът, ако бъде приет, ще забрани ТикТок, освен ако американският президент, с помощта на „анализ от страна на няколко агенции“, не определи, че ТикТок вече не се контролира от чужди сили. Новият, американски ТикТок ще може да работи само ако прекъсне всичките си връзки с компанията-майка.

Този закон отразява отдавна известните притеснения, че китайските власти могат да ползват данните, които компанията ByteDance събира за над 170 милиона американски потребители, тъй като според китайските закони, бизнес организациите са длъжни да предоставят информация на правителството, касаеща националната сигурност. Дефиницията за такава информация оставя свобода на правителството да решава за всеки отделен случай.

Опити за премахване на тази заплаха бяха правени от администрацията на Тръмп, но не на ниво Конгрес, а чрез директни президентски заповеди, които по-късно срещат съпротива в съда. След идването на Байдън в Белия Дом, дейностите по тази тема спират. Сега Байдън подкрепя закона за забрана на ТикТок, ако не промени собствеността си, а Тръмп е против.

Източник: AP News