След съдебно дело, създателят на биткойн все още е неизвестен

330
Добави коментар

Австралийски компютърен експерт, който се представя за изобретателя на биткойн, известен само с псевдонима „Сатоши Накамото“ беше обявен за самозванец от съда в Лондон.

Крейг Райт от дълго време твърди, че именно той е написал първата статия, описваща биткойн и е създал концепцията. Той предоставя различни документи в полза на това твърдение и съди разработчици, представяйки се за създателя на биткойн. От COPA, организация, която се занимава със свободните патенти на крипто валутите и методите за тяхното създаване, го съдят, за да прекратят незаконните му дейности.

Биткойн е създаден за да бъде извън контрола на обичайните финансови институции и с отворен код, за да бъде със свободен достъп.

Съдията по делото, Джеймс Мелър, смята, че доказателствата, които сочат, че Райт не е Сатоши Накамото, са „преобладаващи“.

„Д-р Райт не е автор на статията, описваща биткойн.“ се казва в решението.

„Д-р Райт не е човекът, който приема или действа под псевдонима „Сатоши Накамото.“ за периода 2008-2011г.“

От COPA казват, че това е „победа за разработчиците и за цялата биткойн общност.“

„Повече от 8 години д-р Райт и неговите поддръжници лъжат за идентичността на Сатоши Накамото и ползват лъжата, за да заплашват и изнудват разработчици в биткойн общността.“ каза говорител на организацията.

„Това приключва днес, с решението на съда, че Крейг Райт не е Сатоши Накамото.“

COPA обвинява Райт във фалшифициране на документи, с които подкрепя твърденията си, някои от които са създадени с помощта на чатГПТ, който съществува от 2022 г.

Адвокатите на COPA искат съдът да прати делото към прокуратурата, заради съмнения за „лъжесвидетелстване и възпрепятстване на закона.“

Източник: CNN