Масова дрямка в Мексико обръща внимание на важността на съня

428
Добави коментар

Стотици мексиканци опънаха шалтета и йога постелки в центъра на столицата и подремнаха заедно, по случай Световния ден на съня. Той се отбелязва на 15 март и целта му е да повиши информираността относно важността на съня за живота и здравето.

Минувачите станаха свидетели на странна гледка на хора, лежащи по площада и подремващи, увити с одеяла, със слушалки или пък гушнати.

Събитието е организирано от Центъра по сън и невронаука и мексиканското общество за изследване на медицината и съня.

Докато участниците заспиват, организаторите разказват за начините за подобряване на съня, като излагането на дневна светлина и намаляването на използването на екрани вечер.

Оскар Санчез Ександон, директор на събитието каза, че една от целите е да се обърне внимание на „неравенството в съня“ по света.

„Живеем в общество, пълно с икономически, социални и политически обвързаности, където всичко е по-важно от почивката. Това може да има сериозно влияние върху здравето.“

Почти половината мексиканци докладват за трудности със съня, а през 2019 г.  Мексико е страната с най-много извънредни часове труд в света.

Работната седмица в Мексико е 48 часа, а не както е съседните страни и по-голямата част от света – 40 часа, а на много хора им се налага да работят и по-дълги часове.

Работата на две места, обръщането на повече внимание върху това, което правим докато сме будни и неглижирането на хроничното недоспиване са проблем в много страни по света, особено в условията на кризите, в които живеем в последните години и несигурното бъдеще. Все пак остава надеждата, че с увеличаване на познанието ни за важността на съня, ще започнем да обръщаме повече внимание на спането.

Източник: AP News