Денят на числото Пи и щастливото съвпадение със сладкиша

327
Добави коментар

На 14 март, или както се изписва датата в САЩ, 3.14, математици, учени, ентусиасти  и любители на празниците, отбелязват денят на числото Пи – математическа константа с безкраен брой цифри след десетичната запетая, която показва връзката между обиколката и диаметъра на окръжност и има огромно значение за науката и прогреса на цивилизацията ни.

Поради щастливо съвпадение на произношението на числото Пи и десерта пай на английски, традицията повелява този ден да бъде отбелязан с парче пай.

Числото Пи е колкото полезно, толкова и мистериозно. Негови вариации се използват от поне 4000 години, като преди изобретяването на десетичните дроби, то е било просто 3. С течение на вековете, учени и изследователи полага усилия, за да го изчислят точно, както и да установят останалите цифри след десетичната запетая. Преди изобретяването на компютрите, това било скучна и бавна задача, а днес компютрите успяват да изчислят трилиони цифри, но краят на Пи си остава непостижим,  някъде в математическата безкрайност .

За първи път числото Пи се споменава с гръцката буква през 1706  г., а през 1988г., американист физик Лари Шоу започва символично да празнува на 14 март. През 2009 г. американският Конгрес обявява деня за празник, с надежда да предизвика повече интерес към математиката и науката. По съвпадение, това е рожденият ден на Алберт Айнщайн, а отбелязването с хапване на пай, а не например само с решаване на задачи, допринася празникът да остане.

Числото Пи е изключително полезно за света, като участва в изчисленията на почти всичко – от насочването на антени към космоса, до размера на ролерите, които се намират в принтера ви.

Пи се използва навсякъде в науката и трудно ще откриете изследовател, от която и да е област, който никога да не си служи с него.

Празникът се отбелязва в  САЩ с различни събития, организирани от научни и образователни институции, но надхвърля границите на страната и намира последователи сред любителите на математиката и науката навсякъде по света.

Освен рождения ден на един от най-ярките учени на човечеството, Айнщайн, по силата на вселенско математическо съвпадение, друг от бележитите учени на света, Стивън Хокинг, умира на 14  март 2018 г.

Дори математиката да не ви е любима и да не сте точно наясно защо това число е толкова важно за света, нищо не пречи да се присъедините към празника с парче пай.

Източник: AP News