Исландският вулкан отново изригна, евакуират хората

520
Добави коментар

Вулканът в Исландия, който предизвика две евакуации на жители на близкия град, отново изригна, този път изхвърляйки гореща лава във въздуха, заедно с гъстия дим.

Изригването е очаквано.

„Естествено, не знаехме точното време на изригването, не е възможно да се предвиди. Първите знаци, че има движение към повърхността започнаха 15 минути преди изриването“ казва Рике Педерсен, от Сандинасвкия център за изследване на вулканите.

Лавата се движи бързо на юг, към градчето Гриндавик, където живеят около 4000 души, а градът е евакуиран за трети път, поради опасност лавата да достигне домовете.

„Ние сме си така, то си е обичайно“ каза Кристин Мария Биргсдотир, която вече се е евакуирала веднъж.

Обявено е извънредно положение и е евакуиран близкия спа курорт, както стана и при предишните изригвания.

В Исландия има над 30 действащи вулкани и поради разположението си на разлома между евразийската и северноамериканската тектонски плочи, които се движат една срещу друга, е една от зоните на света, където има най-голяма вулканична дейност.

През 2010 г. пепелта от вулкана  с непроизносимо име доведе до влошаване на метеорологичните условия над цяла Европа и около 100 хиляди полета бяха отменени.

Вулканите в района, където се намира сегашното изгиване обичайно не произвеждат големи експлозии и не изхвърлят такива големи количества пепел, така че сега не се очакват подобни събития, а и преноса на въздух е в посока запад, към морето, казват от Метеорологичната служба.

Учените обаче се притесняват, че тези изригвания може  да продължат с десетилетия и строят укрепления, които биха отвели лавата далеч от домовете и инфраструктурата. През февруари, 20 хиляди души останах откъснати, поради разрушени от лавата пътища.

Източник: Reuters