„Спейс Екс“ строи шпионски сателити за САЩ

406
Добави коментар

„Спейс Екс“, компанията на милиардера Илън Мъск, строи мрежа от стотици сателити, по договор с американска разузнавателна агенция. Това научава „Ройтерс“ от някоко източника, запознати с темата.

Мрежата се строи от „Старшийлд“, бизнес под шапката на „Спейс Екс“ по договор за 1.8 милиарда долара, подписан през 2021 г. с Националния разузнавателен офис (НРО) – агенция, която управлява и други шпионски сателити и предоставя информация на други разузнавателни агенции.

Това показва връзката на „Спейс Екс“ с американското разузнаване, както и желанията на Пентагона да инвестира в сателитна система в ниска орбита, която да подпомага наземните сили.

Ако бъде успешно стартирана, системата ще увеличи способностите на американското правителство и армия да реагира бързо и прецизно навсякъде по света.

Не е известно кога тази мрежа ще стартира работа, нито кои други компании участват.

В изявление, НРО потвърди целта си да разработи комплексна сателитна система за наблюдение, в партньорство с други правителствени агенции, компании, изследователски институции и страни, но не коментира връзката на „Спейс Екс“ с тази цел.

Мрежата ще позволи да се наблюдават почти в реално време дейности на земята, включително и следене на конкретни лица.

„Спейс екс“ е най-големият сателитен оператор в света, а въпреки сблъсъци с администрацията на Байдън относно ползването на „Старлинк“ системата от руска страна във войната с Украйна, американското правителство има и други договори с компанията, касаещи използването на ракетите „Фалкън“ за извеждане на апарати в орбита и партньорството е до голяма степен ползотворно.

Източник: Reuters