Почина създателят на караокето

359
Добави коментар

Шигейчи Негиши, изобретателят на първата машина за караоке, умира на 100-годшина възраст през януари, а смъртта му става публично достояние едва сега.

Той е основател на компания, която произвежда части за автомобилни аудиосистеми в Токио. През 1967 г., докато се наслаждавал на музиката от радиото, решава да включи допълнителен микрофон към системата, за да може да пее. Инженерите му помогнали с тази проста задача и скоро гласът му зазвучал през колоните на автомобила, на фона на музиката по радиото.

Изобретението веднага направило впечатление.

„Знаех си, че съм открил нещо ново.“ казва той в книга за японските изобретения, допринесли за света.

Негиши кръщава устройството „Спарко Бокс“ и го продава заедно с текстове на песни. Според справка, из Япония са продадени около 8000 такива машини, предимно на заведения за забавление. В края на 70-те години, и други  започнат да създават подобни машини.

Индустрията не счита един човек за изобретател на караокето, което в превод значи „ празен оркестър“, но посочва няколко души, допринесли за създаването на машината през 60-те и началото на 70- те години.

Друг изобретател в САЩ създава подобна на машината на Негиши, отново от радио на автомобил и помага да се разпространи културата на караоке.

Никой от тях не патентова изобретението си, така че много компании скоро започват да произвеждат и продават собствени разработки на машините и това става едно от най-популярните забавления в Япония.

Подобренията чрез добавяне на видео допринасят за разпространение на феномена по целия свят в следващите десетилетия.

Днес в Япония има около 8000 караоке заведения, а над 130 хиляди бара имат машини за караоке, като пазарът само за Япония се оценява на 2.6 милиарда долара за 2022 г.

Източник: CNN