Успешно трансплантираха бъбрек от прасе на човек

324
Добави коментар

Първа в света успешна трансплантация на генетично модифициран бъбрек от прасе в жив човек извършиха в САЩ.

Пациентът е Рик Слайман, на 62 г., диагностициран с бъбречно заболяване.

Той е имал трансплантиран бъбрек от човек през 2018 г., но органът е започнал да отказва и пациентът е бил на диализа. В края на 2023 г. той е диагностициран с крайна фаза на заболяването, а поради съпътстващ диабет и сърдечни проблеми, които повишават рисковете за здравето и живота му при продължителна диализа, лекарите предлагат тази експериментална операция.

„Видях го не просто като помощ за мен, а като надежда за всички хиляди гора, които имат нужда от трансплант, за да оцелеят.“ Казва Слайаман, който вече е изписан от болницата.

Операцията продължава 4 часа и е извършена от екип от 15 души, а според основния оператор, бъбрекът започва да работи веднага след като е свързан с кръвоносната система, което предизвиква спонтанни аплодисменти в операционната.

Само в САЩ нужда от трансплант имат над 100 хиляди души годишно, като едва една трета от тях получават тази възможност. Така, ксенотрансплантите, или животински органи, трансплантирани на човек, са ключова стъпка в разрешаването на недостига.

Лекарите се надяват диализата да се превърне във временна стъпка за хората бъбречни проблеми, както е вентилаторът при респираторни заболявания.

Това е трети случай на орган от прасе, трансплантиран на човек. Първите два бяха сърца, при хора, които вече не са имали други варианти, но и двамата умират седмици след операцията.

Конкретният бъбрек идва от прасе, което е генетично модифицирано от компанията eGenesis Bio, за да бъде съвместимо с човек. Използването на животни е в съответствие с правилата за хуманно отношение към експериментални животни, а опити за трансплантации на животински тъкани върху човек се правят още от 60-те години на 20 век.

Човешкото тяло реагира много по-агресивно на животински органи, отколкото на такива от друг човек, така че адаптацията е трудна задача, а eGenesis откриват три основни ключа към това.

Първо, те използват технологията  CRISPR-Cas9, с която правят 69 прецизни промени на свинското ДНК, за да премахнат причините, които предизвикват острата реакция на отхвърляне у човека. Заключени са три гена, чиято експресия води до отделяне на вид захар, разпознавана и атакувана от имунната система. Заключена е и последователност на ретровирус, за да не се реактивира и да зарази човека.

Вторият ключ са моноклоналните антитела – човешки антитела, специално отгледани ин витро, за да помагат на тялото да не отхвърля свинския орган.

Последно, но не по важност, свинските органи са тествани с други животински реципиенти, за да се създадат най-ефективните протоколи, чрез които технологията да стане достъпна и за човешки реципиенти.

Това е съществен успех на медицината и може би е началото на края на недостига на органи за трансплантация.

Източник: CNN