Климатичните промени предизвикаха рекордно високи цени на какаото

430
Добави коментар

Цените на какаото достигнаха рекордни стойности – почти 10 хиляди евро на тон. Това е резултат от увеличено търсене и слабата реколта в Африка.

За последната година цените на какаото са скочили с 231 %.

Какаото се ползва освен за направата на любимия шоколад, и за други продукти, включващи друго части от растението, като какаово масло, а обвивките на шушулките и пулпата се ползват в производството на безалкохолни, оцет, козметика, хранителни добавки и др.

Поради влияние на океанското явление Ел Ниньо, което допринася за горещината и опасните явления, реколтата от какао е по-ниска от очакваната. За Ел Ниньо е известно, че влияе на реколтата от какао, тъй като какаото е растение, чувствително към суша, но и към проливен дъжд.

По-възрастните дървета са по-податливи на заболявания, а поради промяна в употребата на земята, се намалява и територията, на която се отглежда какао.

По-високите цени обаче няма да доведат до по-големи печалби за фермерите, тъй като много голям част от тях работят в крайно лоши условия, а някои вече се отказват от тази дейност.

Цените  а какаото и слабата реколта разбира се влияят директно върху световното производство на шоколад.

Големи компании вече увеличиха цените на продуктите, а наближаващият Великден, който в католическия свят е по-скоро, допълнително увеличава търсенето, поради популярност на шоколадови яйца, зайци и сладкиши с шоколад и какао, но в същото време хората са склонни да се откажат от някои покупки по празниците, поради увеличената цена на живота.

Източник: Euronews