Италия укрепва още една наклонена кула

298
Добави коментар

Торе Гарисенда е „другата наклонена кукла“ на Италия. Тя се намира в Болоня и е близо до срутване, а планът за предотвратяването на това включва укрепване и строителни дейности.

Гарисенда е висока 48 метра и е строена през 12 век, по време на период на разцвет на града. Два века по-късно, кулата започва да се накланя, а днес е наклонена под ъгъл 4 градуса. Кулата в Пиза е с наклон от 3.9 градуса.

През миналата година се провежда мониторинг на кулата, за да определи дали се движи и напуква. Заключението е, че е във „висок риск“ от срутване.

Кметът на Болоня, Матео Лепоре обяви, ще бъдат използвани пилони и поддържащи въжета, както е при кулата в Пиза, заедно със стоманено скеле, за да не падне. Това ще позволи достъп на туристи до друга кула в близост, която към момента е затворена, поради риска от срутване на Гарисенда и ще осигури безопасност при ремонта.

Проектът за укрепване ще струва 19 милиона евро. След като кулата е стабилизирана с пилони, строители ще ползват близки до оригиналните материали и методи, за да „сглобят“ частите, които са повредени.

След това въжетата ще бъдат стегнати, за да се облекчи натиска в основата.

Макар и по-малко известна от кулата ав Пиза, Гарисенда също е туристическа атракция, а необичайният ъгъл, под който е наклонена е увековечен в произведението на Данте от 14 век, „Божествена комедия“.

Кулата в Пиза, която е част от културното наследство на ЮНЕСКО достига наклон от 4.5 градуса през 90-те и предизвика сериозни притеснения, че ще се срути. С международна подкрепа, кулата се укрепва в продължение на 8 години и днес е стабилна структура.

Източник: CNN