Древна бактерия помага да разкрием тайната на кариесите

596
Добави коментар

Два зъба от мъж, живял преди 4 хиляди години помагат да се разкрие тайната на образуването на кариеси.

Мъжът е живял през Бронзовата епоха, а в зъбите му е открита бактерията Стрептококус мутанс, която днес знаем, че причинява кариеси.

Тази бактерия рядко се намира в такива останки, защото не се запазва добре, а и вероятно защото не е толкова разпространена в древни времена във връзка с човешката диета. Зърнените храни, увеличената употреба на захар и рафинираната захар са причина за постепенното ѝ увеличаване човешкия микробиом за последните 10 хиляди години.

С откриването на земеделието, преди около 10 хиляди години, човешката диета се промяна драстично и започват да се откриват повече кариеси, а въвеждането на рафинираната захар – още повече.

Анализът на отритата бактерия в двата зъба и сравнението ѝ със съвременни представители, показва еволюцията на бактерията. Оказва се, че тя става по-заразна и по-разпространена с преминаването към повече зърнени храни, както и употребата на повече захар.

По време на Бронзовата епоха почти не са открити останки от зъби с кариеси, макар тази бактерия да се открива при по-възрастни индивиди, което значи, че те скоро са щели да развият кариеси.

Анализът показва и наличието на друг вид бактерия, която не съществува в съвременния микробиом – знак, че в миналото микробиомите са били по-разнообразни.

Захарта е основна причина за увеличаването на разпространението на бактерията, причиняваща кариеси, а разбирането на еволюцията ѝ ще допринесе за подобряване на здравето на устната кухина и зъбите.

Увеличената употреба на захар води и до съществени изменения в тази бактерия за последните някоко стотин години и подкрепя предишни проучвания, които свързват увеличението на появата на кариеси с въвеждането на рафинирана захар през 19 век.

Зъбите на хора, живели в древността могат да ни помогнат да научим как е еволюирал микробиомът във връзка с промяната в диетата и как това влияе върху човешкото здраве днес.

Източник: CNN