Свръхзвуковите самолети ще превозват пътници в рамките на нашия живот

957
Добави коментар

Преди няколко седмици беше тестван прототип на самолет, който може да е началото на нова вълна от свръхзвукови пътнически самолети, които този път наистина да постигнат целта за по-бързо пътуване.

Това е ХВ-1, прототип, създаден от американска компания. Той ще помогне за построяването на комерсиален свръхзвуков самолет, който може да с е окаже първият разработен от частна компанията такъв самолет в света.

Проектът се разработва от 2014 година и от компанията смятат, че най0трдуната работа е свършена.

XB-1 се справя добре засега, като се предвиждат още десетки тестови полети, за да премине скоростта на звука.

Досега в света има само два цивилни свръхзвукови самолета, съветския Ту-144 и френско-британския Конкорд, които обаче не се ползват от десетилетия.

Днес индустрията разработва няколко проекта. Например НАСА и Локхийд Мартин, един от най-големите производители на самолети създават прототип, който намалява силата на звуковата вълна, при преминаване скоростта на звук. В авиацията, тя се нарича Мах 1 и е около 1200 километра в час, а звуковата вълна е съществен проблем защото летищата се намират в градски зони.

Разработването на прототипите преди е изисквало скъпи инфраструктурни решения, където да се тестват в контролирани условия, а днес, XB-1 е тестван в „дигитални“ условия – чрез прецизна компютърна симулация, която може да „осъществи“ десетки тестови „полети“ в рамките на часове.

Материалите също се поободряват, XB-1 се предимно от карбонови нишки, във възможно най-олекотен вариант.

Подобрява се и управлението на самолетите. Ако преди е било нужно пилотите задължително да виждат пистата, на която кацат, днес няма нужда от това, защото с помощта на камера и екран, пилотът може да вижда каквото е нужно, докато формата на самолета е съобразена с другите особености.

Не на последно място, самолетното гориво се подобрява. Новите прототипи са предвидени да работят със 100 % устойчиво самолетно гориво. То засега е скъпо, но както обикновено, при повишаване на търсенето, се увеличава и предлагането.

Източни: CNN