Самолет с фундаментално нов дизайн е одобрен за летене

713
Добави коментар

Основният дизайн на комерсиалните самолети почти не се е изменил през последните 60 години. Съвременните самолети „Боинг“ и „Еърбъс“ имат същата фундаментална форма, както първите модели от края на 50-те годни на 20 век – дизайнът „тръба с крила“ се ползва и днес.

Причината за това е разбира се сигурността, като основен приоритет на авиокомпаниите. Това е тествано решение, а разработките на нови материали само подобряват традиционния дизайн, но не го изменят.

Е, кардинална промяна е напът да се случи. Самолет с фундаментално нов дизайн е одобрен за летене. Това става в Калифорния, а създател на новият самолет е „ДжетЗиро“, местна компания, която обяви, че прототипът на новия им самолет, при който крилете са продължение на тялото, е получил разрешение за тестови полети от регулатора по въздухоплаване на САЩ.

Самолетът-прототип е в мащаб 8:1 спрямо реалния проект на компанията, а въвеждането на подобни иновации в сектора е по-трудно отколкото в други сектори, тъй като настоящите технологии са доказано успешни, работещи и безопасни.

Прототипът прилича на военните самолети със свързани с корпуса криле, като например бомбардировачът Б-2, но крилете имат повече свързана с тялото площ. „Боинг“ и „Еърбъс“, компаниите които притежават по-голяма част от пазара на самолети в света, отдавана разглеждат тази идея, но именно този прототип ни доближава до пускането на такива самолети в масова експлоатация, предвидено за 2030 г.

Според компанията „ДжетЗиро“, която се фокусира върху декарбонизация на сектора, този самолет ще използва до 50 % по-малко гориво, тоест ще се намалят емисиите. Ако тестовете са успешни и самолетът започне да се произвежда, това би било един от най-големите скокове за индустрията, които историята познава.

Концепцията за свързани с тялото криле не е нова, разработва се още от 20-те годни и се прилага във военни самолети.

Ползата от подобен дизайн е, че той работи като „едно крило“ и  така целия самолет участва в създаването на подемна сила. Това намалява триенето, което от своя страна допринася за намаляване на необходимото гориво.

НАСА тества подобен безпилотен прототип между 2007 г.  и 2012 г.

През 2020г. „Еърбъс“ построява и тества подобен прототип „едно крило“, което показва интерес към концепцията.

Основно предизвикателство, смятат от „ДжетЗиро“ е как да се поддържа нужното налягане в тяло, което не цилиндрично. Обичайното цилиндрично тяло, поради дизайна си, понася по-добре разликите в налягането между земята и атмосферата, която е неизбежна при всеки полет.

При свързване на крилете с тялото, са нужни и други материали, които да отговарят на новите предизвикателства, но и да са достатъчно леки, а те вече са налични.

„ДжетЗиро“ смята да построи три самолета, един за пътници, един за товари и един за пренос на гориво, а американското правителство инвестира 235 милиона в компанията за разработката на самолет със свързани крила в реален размер, който ще лети към 2027 г.

Източник: CNN