„Тесла“ обяви, че ще представи „роботакси“ през август

556
Добави коментар

Илън Мъск, за когото знаем, че има афинитет към автономни коли, отдавна твърди, че те ще бъдат едни от най-важните продукти на компанията „Тесла“.

Годните минават, но въпреки обещанията, засега нямаме надеждни коли, които могат да се управляват сами.

Но в петък, Мъск обяви, че „Тесла“ ще представи прототип за „роботакси“ на 8 август.

Мъск отдавана иска „Тесла“ да произвежда автономни автомобили, а системата за автопилот на марката става все по-добра, поне според Мъск и скоро ще бъде готова да управлява автомобил напълно автономно. Това изглежда се предвижда да бъде такси.

Засега, няколко от тези „прогнози“ на Мъск не се сбъднаха, така че очакванията са умерени.

През 2019 г., „Тесла“ обеща роботаксита за 2020 г., което не се случи. Мъск обаче не се притеснява от неточните си прогнози.

„Единствената честна критика е, че понякога времето не съвпада, но върша работата, екипът на „Тесла“ върши работата.“ каза Мъск през 2019 г.

Засега, системата за автопилот се продава отделно от автомобилите „Тесла“ и струва 12 хиляди доларан или като абонамент – 199 долара на месец.

Според правилата на компанията, тази система трябва да се ползва само в присъствието на шофьор и всъщност не прави автомобила автономен, така че засега в света няма автономен автомобил, който може да се движи без човек.

Въпреки твърденията на Мъск, че системата ще стане автономна някой ден, засега експертите в областта не смятат, че се случва такова нещо, тъй като системата за автопилот изисква непрекъснато наблюдение и няма начин шофьорът да се разсее и да върши друго.

Не една компания разработва услуга за автономно управление на автомобили, а не липсват и инциденти, включително и блъснат пешеходец.

Остава ни надеждата, че Мъск и „Тесла“ имат какво ново да предложат през август, дори да не е напълно автономна система за управление.

Източник: CNN