Как климатичните промени „забавят“ времето

482
Добави коментар

Климатичните промени засягат скоростта на въртене на планетата и е възможно да повлияят върху начина, по който измерваме времето.

Не, не става дума Холивудски катаклизъм, а за нещо по-незабележимо, но все пак съществено за цивилизацията.

Ускорението топене на ледовете в Гренландия и Антарктика добавя вода в моретата, като преразпределя масата на леда, която досега се концентрира на полюсите.

Това ще повлияе върху въртенето на Земята съвсем минимално, но измеримо. Изглежда, планетата се забавя малко и може би ще се наложи да извадим цяла секунда, за да сме „навреме.“

Това става ясно от проучване по темата, публикувано в сп. Нейчър, но далеч не е началото на историята.

Стандартът за време UTC, според който функционира цялата ни цивилизация се базира върху въртенето на Земята, което обаче не е точна константа и измененията имат ефект върху денонощието ни.

Промени в течното ядро на планетата, които са установени преди десетилетия, водят до леко ускоряване на въртенето.

През 1970 г. за да се коригира това, са добавени 27 секунди към „глобалния часовник“, тоест измерванията. Сега се предвижда да бъде извадена една секунда, защото топенето на ледовете, причинено от климатичните промени, малко забавя въпросното ускорение.

Ледените шапки сега губят маса 5 пъти по-бързо отколкото преди 30 години и ще имаме нужда от корекция между  2026 г. и 2029 г.

„За мен е впечатляващо, че сме направили нещо, което да повлияе върху скоростта на ротация на Земята.“ казва Дънкан Агню, автор на прочуването.

Никога досега не сме „връщали“ секунди и, ако за обикновения човешки ден това не представлява съществен проблем, някои експерти смятат, че то ще бъде от изключително значение за компютърните системи по целия свят.

Причина за това е логиката на компютърните програми, които коригират броенето на времето, защото презумпцията върху която някои са написани е, че може само да се „добавят“ секунди, а не и да се „връщат“.

Така че, някои програми ще трябва да бъдат пренаписани, но ако имаме предвид опита при преминаването от 1999 г. към 2000 г., това може и да не е толкова трудна задача.

По-важен момент е, че откриваме връзка между човешката дейност и самото въртене на планетата.

Източник: BBC