Почина откривателят на „божествената частица“ или Хигс бозона

755
Добави коментар

Носителят на нобелова награда за физика, Питър Хигс, който пръв предполага съществуването на „божествена частица“, както после я наричат, почина на 94-годишна възраст.

Новината идва от Университета в Единбург, където изследователят прекарва по-голяма част от кариерата си е почетен професор.

През 1964 г., Хигс предполага съществуването на нова частица, която впоследствие е официално наречена „Хигс бозон“ или бозон на Хигс. Той развива хипотезата, че извън субатомните частиците, които са ни известни, трябва да има и неизвестна, която да обясни как другите частици образуват Вселената. Без такава частици, стандартният модел за описание на света, намиращ се в основата на съвременната физика, се проваля.

Работата на Хигс помага на световната научна общност да разкрие една от най-големите загадки на Вселената – как така всичко, което съществува се образува от нищо преди 13-14 милиарда годни. Без масата на Хигс бозона, частиците изобщо не биха образували материята, която познаваме днес.

Трябват 50 години, преди съществуването на хигс бозона да бъде експериментално потвърдено. Това става през 2012 г. и е един от историческите пробиви в сферата на физиката. ЦЕРН, Европейската организация по ядрени изследвания, с помощта на големия адронен колайдер – устройство за сблъскване на субатомни частици, успява да докаже съществуването на Хигс бозона. Коладйерът е построен с цел да установи дали изобщо има такава частица, като имитира условия, при които секунди след Големия взрив, тоест предполагаемото начало на Вселената, частиците се сблъскват с изключително висока скорост.

През 2013 г., Питър Хигс и Франсоа Енглерт, който сам достига до същата идея, си поделят нобеловата награда за физика.

Вицепрезидентът на Университета на Единбург, Питър Матисън казва, че Хигс е „изключителна личност, наистина талантлив изследовател, чиято визия и въображение обогатяват познанието ни за света и това, което ни заобикаля.“

„Работата на Хигс мотивира хиляди изследователи по света, а наследството му ще продължи да вдъхновява още много поколения.“ добавя той.

По време на презентация през 2013 г. в ЦЕРН, на която са представени доказателствата за съществуването на Хигс бозона посредством комплексен и неразбираем за повечето хора статистически анализ, Хигс избухва в сълзи пред цялата зала.

„Имаше емоция, вибрация, която премина през аудиторията.“ разказва Фабиола Ганоти, тогава директор на ЦЕРН.

Джоел Голдстийн, от Колежа по Физика към Университет на Бристол казва:

„Питър Хигс беше тих и скромен човек, който никога не изглеждаше да се чувства комфортно със славата, която придоби, въпреки че работата му полага основите на цялата модерна теоретична рамка на физиката на частиците.“

Джаноти също си спомня, че Хигс не харесва израза „божествена частица“, с която наричат откритието в популярните медии.

Източник: CNN