Гладна стачка срещу свръхтуризъм обмислят на Канарите

781
Добави коментар

Местни жители на Канарските острови организират протест срещу свръхтуризма, който според тях води до увеличение на цените на домовете им и увреждане на околната среда.

Канарските острови са архипелаг в Атлантика, близо до западния бряг на Африка и са обичана дестинация за туризъм и почивка.

От 11, 5 милиона души годишно обаче, през последното десетилетие посетителите се увеличават до 16 милиона и много от местните искат действия срещу свръхексплоатацията.

Една от групите, организиращи протеста, Canarias Se Agota, призова за гладна стачка и създаване на жива верига, за да се покаже, че намеренията са категорични.

„Всеки човек, който се присъдени към живата верига изпраща ясно съобщение до правителство: Канарските острови няма да продължат да жертват бъдещето си.“ се казва в пост в социалните медии.

Протест се подкрепя и от групи за опазване на околната среда, които не желаят повече „неустойчив туризъм“ в региона.

Те обвиняват правителството, че одобрява развитие на туризма, което влошава някои съществуващи проблеми, като недостига на вода.

„Време е да настояваме за промяна в подхода и да извикаме, за пореден път, от всички острови, че Канарите имат лимит.“ се казва в изявление.

В отговор, местното правителство предлага диалог между политици, академици и граждани, за да се създаде туристическа стратегия, свързана със социална, икономическа и екологична стабилност.

Предвиждат се и закони, които да ограничат наплива на туристи по време на празници, но проблемите, свързани с туризма не са нещо ново за Канарите.

Други популярни туристически дестинации също изпитват негативното влияние на свръхтуризма, особено след пандемията и на много такива места се приемат регулации, които да помогнат да се избегне вреда.

Например Барселона въведе забрана за краткосрочно наемане на стая в центъра и ограничи навлизането на круизни кораби в пристанището от октомври 2023 г.

Източник: CNN