Спасиха корабокрушенци, написали „помощ“ на плажа

626
Добави коментар

Американската брегова охрана спасява трима моряци-корабокрушенци на малък необитаем остров в Тихия океан, след като забелязва надпис „HELP”или „помощ“ на плажа, изписан с палмови листа.

Тримата моряци са ловели риба на 31 март във водите около атола Пикелот, част от архипелага Микронезия, намиращ се западно от Филипините и на север от Папуа Нова Гвинея. Извънбордовия двигател на лодката се поврежда по време на прилива и те отиват до необитаемия Пикелот, който е с площ едва 31 акра. Без двигател, батерията на радиото се изтощава преди да успеят да се обадят за помощ, така че те оформили надпис „HELP” на плажа и зачакали спасение. В продължение на около седмица, моряците се прехранват с кокосови орехи и ползват вода от сладководен извор на острова.

На 6 април, техни роднини търсят помощ от властите в американската територия Гуам.

Атолът Пикелот е на около 180 километра от мястото, откъдето са тръгнали и е част от архипелаг от над 600 острова, простиращи се на територия от 2.5 милиона квадратни километра.

Бреговата охрана разказва, че самолет от американския военноморски флот забелязва надписа на 7 април, ден след като започва търсенето.

Ръководителят на спасителната операция, лейтенант Челси Гарсия, смята, че надписът е критично важен за откриването им в такава голяма територия.

Самолетът им пуска пакети за оцеляване и предава локацията им на спасителите. На другия ден, самолет на бреговата охрана, излита от Хавай и им пуска и радио, след което научават, че и тримата са добре и нямат търпение да се приберат.

На 9 април бреговата охрана достига атола, а се оказва, че един от спасителите е местен за Микронезия и говори езика. След като слизат на брега, установяват, че той и единият от корабокрушенците имат роднинска връзка и са трети братовчеди.

Пикелот не за първи път приютява корабокрушенци. През 2020 г. други трима моряци се спасяват там, след като им свършва горивото. Те изписват „SOS“ на плажа и съобщението отново е забелязано от американската брегова охрана, а случаят отново завършва с успех.

Пикелот е честаспирка за рибари, а местните познават района, но съвпадението с двете „корабокрушения“ за последните 4 години предизвиква усмивки у всички замесени.

Източник: CNN