Древни рисунки в близост до следи от динозаври озадачиха учените

579
Добави коментар

Древните жители на Бразилия рисуват в близост до динозавърски стъпки, а ново проучване търси причините за това.

Рисунките, оформени като резба в скалите, се наричат от археолозите петроглифи и такива са открити в източна Бразилия. Известни от 70-те години, петроглифите сега са обект на ново изследване, тъй като се намират в близост до динозавърски стъпки, оставени преди десетки милиони години.

„Хората често смятат, че древните местни жители не са били наясно със заобикалящият ги свят и не са имали никакво научно любопитство.“ казва Леонардо Трояно, един от авторите на новото изследване.

Това обаче не е вярно. Тези петроглифи не са първите, открити в близост до динозавърски стъпки, но тук за първи път се открива неоспорима връзка между двете, което може да разкрие нови хоризонти в областта на археологията, палеонтологията и историята.

Не е ясно колко стари са петроглифите, но в близост са запазени човешки останки на възраст между 2600 и 9400 години.

Това е регион с горещ климат, а местните са търсели сянка, така че едва ли било лесно да се дълбаят скали на слънце. Рисунките са различни, което предполага че са правени от повече от един човек и включват геометрични форми, някои напомнящи на модели на растения, но по-скоро изглеждат абстрактни.

Динозаврите, оставили следи там са от три типа: тероподи, сауроподи и орнитоподи, като изглежда, че местните съвсем умишлено са рисували там.

Няма как да знаем какво са мислели местните за динозвърските следи, имайки предвид, че динозаврите са изчезнали много отдавана, така че не е ясно защо са избрали да рисуват точно там.

Възможно е точно тези скали да са имали някакво ритуално-религиозно предназначение, свързано с употребата на психотропни вещества, каквото е известна за този район. Изследователите смятат, че местните са знаели, че това са стъпки на животни.

Директната връзка между следи от динозаври и рисунки на хора е уникално явление засега, а повече изследвания ще са нужни за да се разкрият подробностите.

Според изследването, тези скали са нарочно избрани, а за народите от този регион е характерно, че са ползвали локации, свързани с по-стари култури, като форма на приемственост, така че засега остава мистерия по каква причина са избрали именно тези скали.

Източник: CNN