НАСА търси помощ, за да върне пробите от Марс

542
Добави коментар

НАСА търси по-евтин и бърз начин да върне пробите от почвата и скалите на Марс от това, с което разполага в момента.

Изследването на проби от Марс на Земята е в списъка със задачи на НАСА от десетилетия, но се отлага няколко пъти поради високата цена. Според сегашните анализи от независима организация,  да се докарат пробите от Марс към 2040 г., ще струва между 8 и 11 милиарда долара.

Бил Нелсън, административния директор на НАСА каза, че това е много скъпо и е след твърде дълго време. Затова призовава бизнеса и останалите космически агенции да помогнат с начини да се подобри проекта, тъй като към момента НАСА не може да и позволи тази цена.

„Искаме да видим всяка нова и свежа идея.“ Каза Нлеъсн по време на пресконференция.

Роувърът Perseverance вече е събрал 24 проби откакто се приземи на Марс през 2021 г. Целта е да се обработят над 30 проби, в търсене на живот на планетата, а НАСА иска да върне някои от тях поне до 2030 г. и може да си позволи да плато до 7 милиарда долара.

За да се случи това, трябва да се прати нова машина до Марс, която да може да вземе пробите и да излети обратно, след което да се срещне с друг апарат, който да докара пробите на Земята.

„Никога не сме изстрелвали [апарат] от друга планета и това е което прави връщането на проби от Марс толкова предизвикателна и интересна мисия.“ каза Ники Фокс, изследовател от НАСА.

Изследванията, които апаратите на Марс могат да направят са силно ограничени, така че проучване на проби от Марс в лабораторна обстановка на Земята ще разкрие много повече за планетата и ще помогне на НАСА да реши къде може да се кацне.

Проектът за връщане на проби от Марс се осъществява в Калифорния, а НАСА планира да събира идеи до есента.