Шумерска рецепта за бира помага за опазване на околната среда

355
Добави коментар

Древна рецепта за бира, оцеляла до наши дни, намери нов живот, а производството се оказа с ниски въглеродни емисии.

Алкохолът е част от човешкото състояние от древни времена, вероятно преди изобретяването на писмеността. Хората в Месопотамия обаче, и по-конкретно, хората, живели в земите на днешен Ирак преди около 4 до 6 хиляди години, най-древните цивилизации, за които имаме сведения в този район, не само са правили бира, но и са запазили рецептата.

Тя е открита записана на глинените плочи, предшественикът на папирусите и представлява поема към шумерската богиня на бирата – Нинкаси.

„Нинкаси, месиш тестото с голяма лопата, смесваш в ямата бирения хляб със сладки аромати; ти печеш бирения хляб в голяма фурна и подреждаш купчините зърно.“ гласи поемата. По-нататък тя разкрива, че бирата, която възпява се прави не само от зърно, мая и вода, както е известно за бирата по света, но също и от стар хляб.

Шумерите, първата цивилизация от този район, която ползва писменост, са обожавали бира. Пиктографите, изобразяващи бира, са най-често срещани в писмените сведения от шумерите, а особеност на местния „бранд“ е, че ползва „бирен хляб“. Това е двойно печен хляб от просо, който съдържа захарите, нужни за ферментацията.

Хилядолетия по-късно, през 2016 г. двама души, занимаващи се с устойчиво развитие, решават да пресъздадат тази древна рецепта, вдъхновени от огромните остатъци от храна, оставащи в ресторанти и заведения за хранене.

Така Тристрам Стюарт и Луиза Зиан създават Toast Brewery или „Пивоварна Тост“.

Глобално, около 900 хиляди тона хляб годишно свършват в кошчето за боклук, така че това е добра инициатива.

След малко проучване на съществуващи методи за рециклиране на този хляб както и на създаване на алкохол от хляб, те решават да пробват.

„Идеята, че древните народи са почитали зърното и са го ползвали така, че да създадат напитка, която отразява основната функция на зърното е всъщност историята на бирата“ казва Стюарт.

Това е и начин да се адресира глобалния проблем с храната, която не се използва, а бирата се посреща много добре.

Използването на стар хляб обаче има своите предизвикателства. Древната бира вероятно е била подобна на попара, само че с алкохол, така че се налага методът да се подобри малко. Например с машини, които да раздробяват хляба на по-фини парчета и бъркалки, които да попречат да се превърне в цяло парче, накиснато в алкохол.

Адаптираната рецепта заменя около 25 % от обичайно използваното зърно с хляб и така ефективно премахва от крайния продукт 25 % от въглерода, водата и земята, нужни за отглеждане на зърното, което би се вложило в продукта.

Недопускането на хляба да стигне до сметищата пък води до намаляване на емисиите метан, които би отделил при гниенето.

След края на процеса, част от зърното и хляба се превръщат в храна за животни, което е още един начин за намаляване на емисиите.

Производствения процес е енергоемък и засега се захранва с обикновена енергия ,а не такава идваща от възобновяеми източници, но компанията смята в бъдеще да промени това, а моделът, при който се намаляват емисиите, чрез намаляване и ефективно ползване на отпадъка е правилната посока, смятат Стюарт и Зиан.

Източник: BBC