Откриха най-голямата звездна черна дупка в галактиката

533
Добави коментар

Астрономи отриха най-голямата звездна черна дупка в Млечния път. Те я наричат „спящ гигант“ или Гайа ВН3. Тя е с маса 33 пъти колкото на слънцето и се намира на 1926 светлинни години от съзвездието Aquila, което значи, че е втората най-близка такава черна дупка до Земята. Най-близката е Гайа ВН 1, но тя е маса около 10 пъти тази на Слънцето.

Откритието е направено при анализи на наблюдения от ЕСА, а както често се случва, никой не е очаквал да намери такава черна дупка. Те установяват специфично движение на една звезда, оказала се впоследствие „другарче“ на черната дупка. То предизвикано от гравитационното поле на черната дупка.

Много „неактивни“ черни дупки нямат в близост нищо, върху което да оказват влияние, така че те са много по-трудни а откриване. Но други такива поглъщат материя от близки звезди и този обмен на материя излъчва ярки рентгенови лъчи, които се забелязват с телескопите.

Движение, показващо, че звезда-гигант си обменя материя с Черната дупка, разкрива местоположението ѝ.

Освен данни от ЕСА, впоследствие се ползват и наблюдения от телескопа в Чили и др., а проучването хвърля малко светлина и върху развитието на такива огромни черни дупки.

Най-голямата черна дупка в нашата галактика се намира в центъра на Млечния път и е с маса около 4 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето. Не знаем подробности за образуването на такива масивни черни дупки, но се предполага, че то включва колапс на големи облаци.

Звездните черни дупки се образуват при колапс на звезди, така че новооткритата Гайа вероятно възниква след колапс на много голяма звезда, а звездата-другарче остава.

Обикновено звездните черни дупки, които познаваме в Млечния път, са с маса около 10 пъти по-голяма от тази на Слънцето, така че новата Гайа е изключително откритие за нашата галактика.

Според изследователи, звездите, от които се образуват такива големи черни дупки съдържат малко метали и най-тежките елементи са водород и хелий, така че те губят по-малко от масата си докато съществуват, имат повече материя в края на живота си и като резултат се образуват и по-масивни черни дупки.

Досега не са открити доказателства за това, но звездата, която е била „другарче“ на тази, превърнала се в черна дупка показва точно очакваното ниско съдържание на метали. Обикновено двойните звезди са подобни по състав и това значи, че Гайя също е била такава звезда.

Тази заведа вероятно се е образувала в първите два милиарда години от съществуването на Вселената, а траекторията ѝ, обратна на повечето звезди в галактиката, предполага, че тя е била част от малка галактика, която се е сляла с Млечния път преди около 8 милиарда години.

Източник: CNN