Салата от цикади предлагат в Ню Орлиънс

870
Добави коментар

Очаква се това лято цикадите, които прекарват дълги периоди в хибернация, да се събудят. В зависимост от вида, те се появяват на периоди между 13 и 17 години, а през 2024 г. ентусиасти очакват появата на два вида, като става дума за милиони насекоми.

Те ще се появят след като температурата се повиши над 18 градуса, което тази година вероятно ще е по-рано, заради климатичните промени. Цикадите са невзрачни насекоми, известни предимно със звуците си.

Освен ако не са сготвени, подправени и сервирани като аперитив. Точно това прави един готвач в Ню Орлеанс, Зак Лиман в музея за насекоми, наречен „Инсектариум“ и свързаното кафе „Апетит за буболечки“, което отдавна сервира различни видове насекоми на клиентите си. Лиман предлага за проба зелена салата с ябълка, бадем, боровинков оцет и гриловани цикади с дресинг от соев сос и горчица и казва, че готви по подобен начин и водни кончета.

В зависимост от вида и начина, по който са сготвени, цикадите имат вкус на печени ядки или семена, а готвенето им не е нещо ново за света. Познати са ни множество опити да се включат в менюто, а има и книги, описващи как да ги сготвим.

„Всяка култура има неща, които обича да яде и такива, които са табу. Или такива, пред които просто хората сбръчкват носове и се мръщят.“  казва Лиман.

„Но няма причина да правим това с насекомите, ако погледнем към тяхната хранителна стойност, качество, вкус и ползи за околната среда, ако събираме насекоми, вместо да отглеждаме добитък.“

Лиман се опитва да си осигури всички нужни лицензи, за да може „Апетит за буболечки“ да сервира законно уловени в дивото цикади и очаква, че тазгодишното появяване на толкова много от тези насекоми, ще предизвика засилен интерес към тях, включително и като храна.

Цикадите са разпространени по целия свят, включително в Европа и България и се очаква от средата на май да започнат да се събуждат от хибернацията си. Появяването им е интересен феномен, на който ще можем да се насладим и без да ги ядем, тъй като в Европа засега все още няма подобни ресторанти.

Източник: AP News